Het gaat slecht met christelijke boekhandels in Nederland. Door de lockdown zijn de winkels al wekenlang gesloten en komt er geen geld binnen. De brancheorganisatie voor het christelijke boekenvak, de BCB, luidt nu de noodklok.

In De Nieuwe Morgen praat Annemarie met Ton Willem Burger van boekenwinkel Burger boek en kantoor in Waddinxveen. “Natuurlijk kun je online bestellen en denken: ‘als de boekwinkel verdwijnt kom ik toch wel aan m’n boeken.’ Een boekhandel is ook een plek waar mensen komen voor een kaartje, maar eigenlijk op zoek zijn naar een praatje. En in een christelijke boekhandel kunnen mensen ook op een laagdrempelige manier in aanraking komen met het evangelie, door de muziek die opstaat, door de tekst op een kaartje, door een boekje dat prikkelt.”

Dat de winkels nu dicht zitten is vervelend, maar veel winkeliers zijn gewoon open voor bestellingen en bezorgen vaak ook thuis. Neem dus gewoon contact op met je lokale boekverkoper, adviseert Burger. “Ik denk dat 90% van de boekwinkels een website heeft. Als je toch online boeken koopt, doe dat dan bij je eigen boekwinkel. Je kunt ook gewoon bellen of mailen met de winkel. Kortom: er is eigenlijk altijd wel een mogelijkheid om aan een mooi boek te komen.”