Tijdens de eerste maanden van de coronacrisis voltrok zich een ‘stille ramp’ in de verpleeghuizen, zo concludeert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) in een onderzoek. Ook zorgcentrum ’t Slot in Gameren kwam die periode niet ongeschonden door. “Ik heb me weleens afgevraagd: waar is de stem van onze bewoners?”

Deze week presenteert de Onderzoeksraad voor Veiligheid het eerste van drie rapporten over de aanpak van de coronacrisis. Nederland was niet goed voorbereid op de pandemie. Doordat er een sterke focus lag op de bestrijding van het virus, is niet genoeg rekening gehouden met de maatschappelijke effecten van de maatregelen. Zo verloor het kabinet de verpleeghuizen uit het oog, concludeert de OVV.

‘Heftig’

Ook in zorgcentrum ’t Slot in Gameren werd dat gevoeld. “In het begin ging veel aandacht uit naar de ziekenhuizen en acute zorg”, blikt bestuurder Wilma van Genderen terug. “Er werd gedaan alsof het virus in de verpleeghuizen minder prominent aanwezig was en er daardoor geen mondkapjes nodig waren. Maar als er wel besmetting is en bewoners hoesten, dan heeft de verzorgende wel degelijk met aerosolen te maken. Het voelde alsof er met twee maten werd gemeten. Dat werd destijds ook niet echt serieus genomen.”

Uiteindelijk moest ook dit verzorgingshuis acuut op slot. “Het was heel erg heftig, een hard besluit. De minister nam het besluit op basis van de feiten die bekend waren. Maar de impact, daar is niet over nagedacht. Het is wel een besluit dat veel mensen raakt, en ik heb me weleens afgevraagd: waar is de stem van onze bewoners?”

Niet lang daarna volgden de eerste overlijdens in ’t Slot. “Ik dacht: we gaan iets meemaken dat groter is dan ik kan overzien. Je weet dat je door moet. We dachten: we gaan ervoor, dit is onze taak nu. We moeten het beste voor de bewoners doen en hen ook begeleiden richting het overlijden.”

Machteloos

Van bewoners die uiteindelijk overleden, mocht familie in enkele aantallen afscheid nemen. “Dan nog konden kleine kinderen vaak geen afscheid nemen. Gelukkig waren bewoners dan niet helemaal alleen, maar het was een heel nare, heftige periode.”

Veel personeel voelde zich machteloos, blikt ze terug. “Je staat erbij en kijkt wat een virus aanricht, waar geen kruit tegen gewassen is. We hebben ruimte gegeven aan dat verdriet, en tegelijk was dat ook iets wat erg verbindt. Met elkaar ben je zo kwetsbaar. Als je dat kan delen met elkaar ontstaat er ook een mooie verbondenheid. Dat geeft moed en kracht.”

Beluister het hele gesprek:

Beeld: Unsplash