De afgelopen weken kwam het gesprek over de vaccinatieplicht op gang in Nederland, nadat landen als Oostenrijk, Duitsland, Griekenland een of andere vorm van vaccinatieplicht invoerden. Ook de voorzitter van de Europese Commissie riep EU-lidstaten op over deze maatregel na te denken. Daarom wilde de redactie wel eens horen: hoe verstandig is een vaccinatieplicht? Gaat dat er in Nederland uiteindelijk komen? En ook: hoe praat je daar nou op een zinvolle manier over? In plaats van wéér een viroloog of epidemioloog te spreken, waagden we ons aan een klein experiment: wat zeggen experts uit andere vakgebieden daar eigenlijk over?

Deze gesprekken werden samengevat in De Dag Van Vandaag maandag. Hier luister je het terug:

Volgens Elise van Hoek van NPV Zorg voor het Leven gaat de coronapandemie niet weg met een vaccinatieplicht. Daar moeten dan echt gegronde argumenten voor zijn. Bovendien komen daarbij ook een aantal ethische bezwaren, die ze in dit gesprek toelicht:

Filosoof en gezondheidswetenschapper Stef Groenewoud zegt dat met een maatregel zoals vaccinatieplicht het besef van goed en fout, en het nadenken daarover, verdwijnt:

De pas verkozen Jonge Theoloog des Vaderlands, Tabitha van Krimpen, legde uit wat je mist als je de geloofsbeleving van mensen en het hele mens-zijn niet meeneemt in het gesprek over corona en maatregelen:

Als het gaat over het invoeren van een vaccinatieplicht, gaat het sowieso over de impact op de hele samenleving. En samen leven, dat is waar sociologen zich mee bezig houden. Socioloog Wim Dekker vertelde dat dit dus ook gaat over hoe mensen ziek zijn ervaren, en wat ze beweegt om uiteindelijk te kiezen voor wel of niet vaccineren:

We kunnen het hierover hebben, maar komt er überhaupt ooit een vaccinatieplicht in Nederland? Politiek verslaggever Auke van Eijsden van het Nederlands Dagblad was daar vrij duidelijk over: die kans is extreem klein.

Afbeelding: Unsplash.com