Luister je Groot Nieuws Radio via DAB+? Dan is het mogelijk noodzakelijk dat je per 1 september 2020 de zenderlijst opnieuw moet inladen in je digitaleradio om Groot Nieuws Radio te kunnen blijven ontvangen. In dit artikel lees hoe je dat doet en waarom dit nodig is.

Wat verandert er?

Groot Nieuws Radio kun je ontvangen via het landelijke DAB+ netwerk. Dat is hetzelfde netwerk waar alle andere commerciële omroepen ook gebruik van maken. Daarnaast is Groot Nieuws Radio ook te ontvangen via enkele regionale masten, waaronder in Goes, Rotterdam, Utrecht en Amersfoort. Per 1 september 2020 vervalt de dekking via deze regionale netwerken. Het is daarom nodig om af te stemmen via het landelijke DAB+ netwerk, via kanaal 11C.

In de praktijk verandert er niet zo heel veel. Je kan blijven genieten van de programma’s en de muziek van Groot Nieuws Radio, maar dan via een ander (gratis toegankelijk) DAB+ netwerk. De geluidskwaliteit (bitrate) ligt zelfs een stukje hoger dan via de regionale netwerken.

Hoe stem je af?

Afstemmen op Groot Nieuws Radio via DAB+ is heel eenvoudig. Je hoeft niet een bepaalde frequentie op te zoeken, omdat de meeste DAB+ radio’s de optie aanbieden om alle beschikbare radiozenders automatisch in te laden. Grote kans dat jouw DAB+ radio die functie ook heeft.

Ga naar het menu en zoek naar de optie ‘auto scan’, ‘auto tune’ of ‘rescan’. Met het selecteren van deze optie, zoek je radio naar alle landelijke, regionale en lokale zenders die in jouw regio beschikbaar zijn. Selecteer vervolgens Groot Nieuws Radio en geniet van de programma’s en muziek!

Beeld: Gertjan van Ginkel