Met coach en spreker Arie de Rover maken we een serie over het leven uit genade. Toen Arie diep geraakt werd door genade, ging zijn hele leven op de schop. Hij ontdekte dat hij was vastgelopen in allerlei systemen, waaronder het religieuze systeem. Religie was een afgod voor hem geworden waaraan hij offers bracht in plaats van dat hij tijd met de hemelse Vader doorbracht.

Regeltjes

“Met religie op zich is niks mis mee”, vertelt Arie de Rover donderdag in Bij Jorieke. “Als je God ziet als een genadige en liefdevolle Vader die elke dag voor je wil zorgen, dan is dat ook religie, een geloof dat mensen aanhangen. Maar religiositeit is anders. Dan gaat het systeem de plek van God innemen. De kerk, regeltjes of andere dingen worden belangrijker dan God. Godsdienstigheid staat dan tegenover relatie. Als de godsdienstigheid je zekerheid geeft, bijvoorbeeld doordat je meedoet aan de kerkdienst, dan kan je je zeker voelen. Dan heeft de wet of de cultuur de plek van God ingenomen.”

“Dan leef je niet uit genade”, stelt Arie de Rover. “Zo’n afgod maak je heel onvrij. Je krijgt weer een soort juk op je, want je moet voldoen aan de plichtmatigheid. Op de afgod van religiositeit kun je een leven lang teren.”

Rituelen

“In Jesaja 58 lezen we heel scherp hoe God zegt dat Hij walgt van de rituelen en vraagt ermee te stoppen omdat het alleen maar buitenkant is”, vertelt Arie de Rover. “Het gaat niet om het middel, de rituelen, maar waarom je het doet. God wil ontzettend graag dat je alleen maar van Zijn genade leeft en dat Hij God voor je mag zijn. Dat Hij je enige zekerheid is en de enige die bepaald hoe waardevol je bent. Hij wil heel graag intimiteit met ons. Vanuit die intimiteit kan je onderdeel zijn van een godsdienstig systeem zonder dat je eraan vast zit. Innerlijke vrijheid, dat is wat Hij wil.”

Het hele gesprek met Arie de Rover kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash