Afgelopen week werden er in Iran 114 christenen gearresteerd. En het is niet toevallig dat dit in de decembermaand gebeurt: juist tijdens Kerst bekeren veel mensen zich tot het christendom. De overheid wil met deze arrestaties kerken waarschuwen om niet te evangeliseren tijdens de kerstperiode. Klaas Muurling is woordvoerder van Open Doors en vertelde over de strijd die de christenen in Iran elke dag voeren.

“Sommigen worden een paar uur vastgezet en anderen een paar dagen als er vermoed wordt dat ze huiskerkleider zijn. Ze krijgen een verbod om contact te hebben met andere christelijke groepen. Net als bij een barbecue: als kolen apart worden weggehaald doven ze apart. Er moet veel in het geheim gebeuren en het schaarse contact is belangrijk. Als ze uit de gevangenis komen worden ze vervolgens gebeld door het ministerie van veiligheid. Hun telefoon wordt gecheckt en ze moeten alle christelijke activiteiten opschrijven. De overheid wil precies weten hoe de huiskerk werkt.”

Gebed

Volgens Muurling groeit de Iraanse kerk als kool. “Er zijn nu al meer dan 1 miljoen christenen in Iran. Maar tegelijkertijd is er veel angst bij iraanse christenen, ze krijgen soms lange gevangenisstraffen. Er is veel eenzaamheid en angst, en de aan kan daar beter van herstellen dan de ander. Het is een enorme factor bij de christenen in Iran: angst. De christenen hebben een sterke boodschap, maar tegelijkertijd is ons gebed nodig voor de dappere mannen en vrouwen in Iran.”

Luister hier het hele gesprek terug.

Beeld: Unsplash