‘God bestaat echt!’ Door die woorden komt Natasja Verhagen en haar gezin tot geloof in Jezus. Het waren de woorden van haar oudste zoon Jimmy, vlak voordat hij op 12-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een hersentumor. Vandaag de dag vertelt Natasja volop over Jezus en over wat Hij in een mensenleven kan doen. Zelf heeft een Natasja een heftig verleden, ze vertelde erover in Bij Jorieke.

De ouders van Natasja hadden een alcoholprobleem. Toen zij en haar broers ouder werden, ging het steeds slechter in het gezin. Haar vader en moeder gingen steeds meer drinken en hadden elke avond wel een reden om ruzie te maken. In de weekenden begonnen ze al ‘s ochtends met drinken. Doordeweeks begon haar vader uit zijn werk bij het eten met een alcoholisch drankje. Dat ging door tot in de kleine uurtjes. Regelmatig werden ook de moeder en oudste broer van Natasja geslagen.

Scheiding

Het gezin viel uiteindelijk uit elkaar. De vader en moeder van Natasja gingen scheiden, waarvoor ze zich lang heeft geschaamd. “Ik heb heel lang het verhaal opgehouden dat mijn vader op zakenreis was, maar die duurde wel heel lang.” Ook de beide broers van Natasja werden het huis uitgewerkt. “Ik was 12 jaar en had geen keus, dus ik bleef alleen bij mijn moeder achter. Het was thuis vreselijk. Mijn moeder had de ene relatie na de andere. Ze dronk veel. Ik wist niet ik eten zou krijgen en wist niet waar ik aan toe was.”

Op een avond is de moeder van Natasja aan het drinken met een vriendin, maar al snel is het bier op. De zoon van die vriendin kwam een krat bier brengen. Natasja: “Die avond heeft hij me verkracht voor de ogen van mijn moeder. Ik riep mijn moeder, maar ze deed niks, ze dronk gewoon verder. De vriendin zei dat ik me niet aan moest stellen. Daarna ben ik mijn moeder gaan haten, ik vond haar een waardeloos monster. Heel soms voelde ik medelijden.”

Geloof

Het geloof kreeg Natasja mee van haar opa (“streng maar rechtvaardig”) en oma (“een zwaargelovige vrouw”). Opa heeft vaak geprobeerd haar op de goede weg te praten. Toen hij bij het eten uit de Bijbel las, en Natasja het lang vond duren, zei hij: “Dit is echt wat je moet weten, dit zal je helpen.” Volgens Natasja is daar het zaadje voor het geloof gepland.

Natasja werd verliefd op Ricardo. Op haar zeventiende werd ze zwanger en verliet ze het ouderlijk huis. In acht jaar tijd kregen ze samen zes kinderen en zijn ze met elkaar getrouwd.

Het hele gesprek met Natasja Verhagen kun je hier terugluisteren.