Dagelijks werd Rotterdammer Benjamin Philip gepest en gediscrimineerd omdat hij Joods is. Ook de verhalen van zijn vader, die meerdere kampen heeft overleefd, zijn bepalend geweest voor zijn jeugd. Toch is hij hoopvol toe naar de toekomst. “Het lijden van het Joodse volk gaat altijd vooraf aan iets groters. Het laat zien dat God nog steeds met het Joodse volk een verbond heeft. We zien dat God ons niet verlaten heeft.”

Al op de middelbare school werd Benjamin gepest vanwege zijn Joodse afkomst. Toch heeft hij zijn vader daar nooit over verteld. “Ik wilde niet dat hij wist dat zijn kinderen ook na de oorlog werden geconfronteerd met een vorm van anti-semitisme. Ik heb het altijd voor me gehouden. Zijn overlevingsverhalen gaven mij de kracht om door die schooltijd heen te komen.”

Door de jaren heen ontdekte hij wat het betekent om Joods te zijn. “Langzamerhand ben ik me meer in het jodendom gaan verdiepen en ben ik het meer gaan praktiseren. Een deel van ons gezin is daar ook in meegegaan.”

Verschillende gebeurtenissen zorgen ervoor dat Benjamin zijn weg vindt naar Israël. Daar start hij een gaarkeuken voor slachtoffers van terreur en geweld. Een plek waar mensen elkaar in de ogen kunnen kijken en elkaar begrijpen zonder een woord te zeggen.

Het hele gesprek met Benjamin Philip kun je hier luisteren.

Kibboets

Na de ontberingen van de Tweede Wereldoorlog is de staat Israël voor Joden een geschenk uit de hemel. Hun beloofde land in ere hersteld. Het is voor Joden van over de hele wereld aanleiding om naar Israël te reizen en daar een nieuw bestaan op te bouwen. Om de overgang makkelijker te maken is de organisatie First Home in the Homeland in het leven geroepen.

Joden die besluiten om terug te keren naar Israël, worden in een kibboets geplaatst waar ze intensief Hebreeuws leren. Verslaggever Maria Danse reist samen met Christenen voor Israël af naar één van deze kibboetsen. De reportage kun je hier luisteren.

Beeld: Christen voor Israël / Sara van Oordt