Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. In dit jaar reist de 83-jarige Nathan Goldman voor de eerste keer af naar voormalige concentratiekamp. Zijn moeder werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vergast in het kamp, op de dag dat zij daar aankwam. Nathan was op dat moment vijf jaar oud.

Afscheid nemen

“Ik heb geen afscheid van mijn moeder kunnen nemen, dat wil ik graag doen. En haar vertellen dat we haar nooit zijn vergeten, dat mijn kinderen en kleinkinderen haar nooit zijn vergeten. Daarom ga ik erheen. Ik kende haar niet lang, ik was vijf, maar ze is erg belangrijk voor me”, vertelt Nathan Goldman tegen Maria Danse, die onlangs een reis naar Israël maakte om hem te ontmoeten.

In het Poolse kamp zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen Joden om het leven gekomen in de gaskamers. Nog eens 200.000 mensen stierven door ziekte en honger.

Open je ogen

Nathan Goldman doet een oproep aan Nederlanders. “Open je ogen en doe iets! Joden in Europa gaan weg omdat ze daar geen plek meer hebben. Dat is de les die Nederlanders moeten leren. We moeten dat niet accepteren. Als je je vrijheid niet wil verliezen, en je recht om te zeggen wat je wil, dan is het nu tijd om je ogen te open.”

Luister hier het hele gesprek met Nathan Goldman.

Op dit moment woont Nathan Goldman met zijn vrouw in een tehuis in Israël. Het tehuis is van Amigour, een organisatie die huisvesting biedt aan overlevenden van de Holocaust. Groot Nieuws Radio-verslaggever Maria Danse zocht hem daar op.

In de maand februari hoor je meer reportages van Maria Danse bij Groo tNieuws Radio. Ze maakte een serie over Israël, de Tweede Wereldoorlog, antisemitisme en migratie. De reportages zijn elke vrijdag en zaterdag tussen 10:00 en 12:00 te horen in Mens & Missie.

Beeld: Unsplash