Wat wil God met Israël? Die vraag staat dit jaar centraal in een reeks uitzendingen van Bij Jorieke rondom Israël. Liefde en kennis voor Israël werd zanger Christian Verwoerd met de paplepel ingegoten. Elke vrijdag viert hij met zijn gezin sabbat en in zijn muziek is Israël nooit ver weg.

God wil Israël tot een zegen maken voor de wereld, vertelt Christian, om zo de wereld bij Hem terug te brengen.

Oorsprong

“Alles wat we geloven, vindt zijn oorsprong is Israël”, vertelt Christian. “Daar ben ik dankbaar voor en wil ik graag wat voor terugdoen. We leven in een tijd waarin God zich over Israël ontfermt en dingen worden hersteld.”

Hij gaat zo’n twee keer per jaar naar Israël. “Het voelt voor mij een beetje als thuiskomen. Dat het volk zo lang vervolgd wordt en nog steeds bestaat, daar krijg ik nog elke keer kippenvel van. Je ziet daarin ook dat God een levende God is.”

Tijdens zijn opvoeding kreeg hij veel te maken met Israël. Zo werkten zijn ouders voor een project waarbij joden uit Oost-Europa, na de val van het IJzeren Gordijn, werden teruggebracht naar Israël. En vanaf zijn vierde werd er thuis sabbat gevierd, waar een gemeente uit ontstond.

Sabbat

Nu hij een eigen gezin heeft, is sabbat vieren nog steeds vanzelfsprekend. Wel heeft hij het er een tijdje lastig mee gehad, omdat hij niet op zaterdag kon voetballen. In die tijd maakte hij bewust de keuze om sabbat te vieren.

Hij vindt het belangrijk om gehoor te geven aan hetgeen wat God heeft ingesteld. “In eerste instantie gaat het erom wat Hij wil”, zegt Christian. “Hij heeft dit ingesteld, waarna het door de eeuwen heen scheef is gaan lopen. Ik denk dat het bijzonder voor God is om de keuze te maken om dat alsnog te gaan doen, en niet wat je zozeer gewend bent.”

In zijn muziek wil hij graag iets meegeven van Gods plan met Israël. “In deze tijd zie ik het als opdracht voor christenen om bezig te zijn met Israël, juist omdat God ermee bezig is.”

Beluister hieronder de uitzending.

Op de hoogte blijven van uitzendingen in de reeks over Israël? Dat kan door je aan te melden voor onze Israël-nieuwsbrief op grootnieuwsradio.nl/israel.

Beeld: Unsplash