Wekelijks prikken we door onze eigen kerkelijke bubbel heen tijdens ‘Kerkshoppen’ in Laurens’ Lunchroom. Over eigen kerkmuren heen kijken, om te inspireren en te verbinden. Donderdag sprak hij Mishael Pietersz, voorganger van LIFE Winterswijk. Een kerk met Molukse roots, waar veel asielzoekers kerken en die volgens hemzelf “tussen evangelisch en pinkster in zit.” Hij kreeg het daar voor elkaar om flinke vernieuwingen in te voeren en hield bij Laurens een pleidooi om elkaar lief te hebben, juist in deze tijd van polarisatie.

“Als je wil vernieuwen, hoort daar verandering bij. Vernieuwing is een belangrijk goed. Seizoenen veranderen, mensen veranderen constant. We wilden graag kerk zijn voor héél Winterswijk, en de hele Achterhoek. Een Molukse kerk heeft vaak de associatie: dat is alleen voor Molukkers. Dat waren we niet, en dat zijn we niet. Ik heb geprobeerd om alle drempels daarvoor weg te halen. We zijn geroepen voor de plaatselijke kerk en de plek waar je gelooft, en dan zie je ook dat de Molukse Winterswijker volledig is geïntegreerd. Je ziet te weinig verschil nog tussen hen en de rest van de Winterswijkers.”

“Dat was wel even schakelen. Ik heb bij sommige dingen echt de stekker eruit moeten trekken, maar ik ben echt trots hoe we dat uiteindelijk gedaan hebben. Ik heb vooral respect voor de oudere generaties, die met die verandering mee gedaan hebben. Dat was een kwestie van veel praten met elkaar, want het is voortdurend zoeken: Hoe kunnen we de mensen bereiken met het evangelie? Dat houdt niet op bij een eenmalige verandering.”

Luister hier het hele gesprek terug:

Afbeelding: lifewinterswijk.nl