Morgen vieren we Bevrijdingsdag in Nederland. Een dag die dit jaar een extra speciale betekenis heeft. De oorlog in Oekraïne maakt dat we nog meer stilstaan bij de vrijheid die hier is. Het Veenendaalse koor Oriolus geeft daarom een benefietconcert waarmee ze geld ophalen voor een bijzonder initiatief. Elbert is een van de zangers die meedoet. In De Lunchroom vertelt hij aan Daan wat ze precies gaan doen.

De opbrengst van het concert gaat naar Bake4Ukraine, een initiatief van een Nederlands-Oekraïens echtpaar. Zij hadden in Oekraïne een restaurant waar mensen met een beperking werkten. Toen de oorlog begon, besloot het echtpaar om te blijven. Ze helpen de mensen daar door brood te bakken en soep uit te delen. Basisvoorzieningen die hard nodig zijn, omdat alles dicht is en er geen salarissen meer binnenkomen. Mensen die het niet kunnen betalen, krijgen de levensmiddelen gratis mee. Hiermee zorgen ze ervoor dat in de verwoeste dorpen weer een beetje leven mogelijk is.

Gratis benefietconcert

Een broodnodig initiatief dat de nodige financiële steun kan gebruiken. Dat vond ook het koor Oriolus uit Veenendaal. Zij besloten om geld in te zamelen met een concert in Veenendaal. Om zoveel mogelijk geld in te zamelen is de entree gratis.  Bezoekers kunnen tijdens de avond contant of digitaal doneren. De stichting Kom Over En Help steunt het project. Zij maakten op hun website een pagina waar mensen die niet naar het concert komen ook kunnen doneren.

Bezoekers van het concert krijgen een muzikale avond voorgeschoteld, vertelt Elbert: “Het koor zelf bestaat uit zo’n vijftig zangers. Ook is er een orkest van dertien professionals. Iedereen werkt vrijwillig mee aan het concert. Het belooft een indrukwekkende voorstelling te worden!” Het concert zelf bestaat uit twee grote koorwerken, afgewisseld met instrumentele composities. Een van de koorwerken is The Armed Man van Karl Jenkins. Dit stuk is geschreven als protest tegen de oorlog in het toenmalige Joegoslavië.

Waar gaat het geld naartoe?

In de stad waar de bakkerij zit, is het op dit moment weer wat rustiger. Het echtpaar besloot om naar de omliggende dorpen te gaan en daar kleine bakkerijtjes op te zetten. Zo krijgen de mensen ook daar voedsel. Daar is geld voor nodig! Het geld dat tijdens het benefietconcert wordt opgehaald, is specifiek voor het inrichten van deze nieuwe bakkerijen. Zo gaat het geld naar machines, materialen en grondstoffen.

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren:

Beeld: Kom Over En Help