Nadat we afgelopen week al genoten van het passie-paasalbum van het Christelijk Krimpens Mannenkoor, leveren de archieven ditmaal een album van Vox Jubilans, passend bij deze periode. De titel van deze CD uit 1999 is ontleend aan een gelijknamige compositie van dirigent Pieter Stolk:

Eng’lenhand schoof weg ‘t gesteente

van des Kruishelds koningsgraf

Die als offer voor ons zondaars

Zijne reine ziele gaf.

Nee, hier is geen balsem nodig,

– zondaars lichaam zal vergaan –

voor Hem had de dood geen banden

‘s Vader Zoon is opgestaan!

Kenners van het Paasverhaal herkennen direct dat we hier verhaaltechnisch al bij de opstanding zijn aangekomen, maar uiteraard is er op het album ook ruim aandacht voor het lijden en sterven van Jezus. Daarvoor worden onder meer ‘Jezus Om Uw Lijden Groot’, ‘Were You There’ en ‘Als Ik Het Wond’re Kruis Aanschouw’ en ‘Lam van God’ ingezet.

Het paasgedeelte wordt vertolkt aan de hand van ‘Christus Onze Heer’ Verrees’ en Stolks eigen composities ‘In De Morgenschemering’, ‘Was Ooit Er Blijder Morgen?’ en de titelsong.

Het koor krijgt op dit album gezelschap van het Jongerenkoor van Vox Jubilans, dat destijds onder leiding stond van Ton van der Horst. Begeleidend muzikanten zijn Jan Mulder (orgel), Artur Trajko (cello) en Simon Wieringa (trompet). Pieter Stolk begeleid zelf op orgel het Jongerenkoor. Jan Mulder speelt tijdens die liederen op de vleugel. Het album werd opgenomen in de Grote Kerk van Dordrecht.

 

Eng’lenhand Schoof Weg ‘t Gesteente door  Herv. Gem. Zangvereniging Vox Jubilans (1999, STH Records)

Beeld: Facebook Vox Jubilans anno 2018