We noemen deze week voor het Paasweekend de ‘Stille Week’, een week om extra stil te staan bij het lijden van Jezus. De herinnering, de diepgang, het verdriet, de gruwel, maar uiteindelijk ook de overwinning, de genade, de dankbaarheid… allemaal elementen die deze komende dagen voor gelovigen een rol spelen.

En ook deze week hebben we er een CD bij gezocht die ons muzikaal bijstaat bij die gedachten. De keuze is gevallen op ‘Zijn Volbrachte Werk’ van Viva Vox. En om dat dan gelijk maar even te duiden… in 1983 werd Jongerenkoor Viva Vox opgericht en ‘Zijn Volbrachte Werk’ is dus eigenlijk hun 20-jarig-jubileum-album. In 1997 kwam er náást het Jongerenkoor ook een Gemengd Koor bij voor leden boven de dertig jaar.. Waarschijnlijk voor iedereen die het Jongerenkoor ontgroeid was. Anno 2003 (de tijd van dit album) zorgt dat ervoor dat het Jongerenkoor het gros van de liederen voor zijn rekening neemt, maar het Gemengd Koor ook meedoet. Drie jaar na deze opname werd besloten beide koren samen te voegen tot Christelijk Gemengd Koor Viva Vox Elspeet zoals we dat nu kennen. Tegenwoordig is Evert Van de Veen de dirigent, maar in 2003 stond Marcel van de Ketterij aan het roer.

Passie en Pasen

Zoals gezegd staat het album in het teken van Passie en Pasen. Het eerste gedeelte wordt bezongen met liederen als ‘Aan Het Kruis Genageld’, ‘O Hoofd Bedekt Met Wonden’, ‘Via Dolorosa’ en ‘Jezus Stierf Alleen’. Voor Pasen koos men voor liederen als ‘De Heer’ Is Verrezen’, ‘Christ Is Risen’, ‘Hoor Een Heilig Koor Van Stemmen’, ‘U Zij De Glorie’ en ‘Was Ooit Een Blijder Morgen’.

De CD werd opgenomen in de Stephanuskerk van Hasselt en begeleidend instrumentalisten zijn Jan Post (orgel), Johan Bredewout (piano), Arjan & Edith Post (trompet) en Mariëtte Gort (cello).

Zijn Volbrachte Werk van Gemengd- en Jongerenkoor Viva Vox Elpseet is in 2003 uitgebracht bij STH Records