Henriëtte Boetje werd als baby te vondeling gelegd bij een kindertehuis in Indonesië. Via adoptie kwam ze uiteindelijk in Nederland terecht. Sinds februari dit jaar houdt ze een blog bij: Lessen van een vondeling. Daarin schrijft ze over de worsteling met haar identiteit, hoe ze daarin vastliep en wat God daarin betekent. In Bij Jorieke vertelde ze over diezelfde thema’s. “Wat je verhaal ook is, je identiteit ligt écht in God. Dat kan ik uit ervaring zeggen.”

“De meeste mensen weten wel dat ik geadopteerd ben, maar het stukje vondeling, hoe ik daar gevonden werd, bont en blauw, dat heb ik eigenlijk nooit tegen iemand verteld. In dat kindertehuis ben ik ongeveer anderhalf jaar gebleven. Iemand heeft mij daar neer gelegd, in pure wanhoop. Het voelt ook echt heel wanhopig. De situatie waar ik uit kwam, was niet goed, dat was duidelijk. Ik ontdekte dit in een periode dat ik daar totaal niet mee bezig was. Het enige dat ik toen dacht was: Het is maar goed dat ik geadopteerd ben.”

“Ik begon er pas echt over na te denken toen naar buiten kwam dat adopties uit die tijd niet allemaal eerlijk zijn gelopen. Het kan zijn dat mijn verhaal helemaal niet waar is, maar dat dit door mensen bedacht is om geld te verdienen aan mij als baby. Toen kwam alles op losse schroeven te staan. Toen ontdekte ik pas, dat het stukje vondeling zijn en geadopteerd zijn, veel van mij identiteit bepaalde. Het weinige dat ik wél wist, is misschien niet waar. Dat is heel heftig. Vooral ook het idee dat er ergens in Indonesië misschien toch een liefdevol gezin is dat mij wél had willen houden, maar waar ik weggehaald ben.”

“Ik heb me werkelijk afgevraagd waarom ik er ben. Wat heeft mijn leven voor meerwaarde? Waarom heeft God mij gemaakt als het zo moest gaan? Waarom zou Hij blij zijn met mij? Daarna heb ik wel ontdekt dat ik wél Zijn prachtige schepping ben, en mij vanaf begin af aan op het oog had. Eerst waren er die waarom vragen, maar nu geloof ik echt dat mijn bestaan zin heeft.”

Luister hier het hele gesprek terug:

Afbeelding: Unsplash.com