De muziek van singer-songwriter Delise hoor je regelmatig bij Groot Nieuws Radio, bijvoorbeeld het lied ‘Kleine Dingen’. Maandag was ze te gast in het programma Brandstof en vertelde ze het verhaal achter dit nummer. “Het wonder zit niet in mijn stem of gitaar, maar wat Jezus er mee doet.”

Het hele gesprek met Delise kun je hier terugluisteren.

Valse gitaar

Het nummer schreef Delise naar aanleiding van een optreden dat ze mocht verzorgen bij een grote tv-productie. “Het was heel belangrijk voor mij, ik wilde daar op m’n best voor de dag komen.Wekenlang had ik me voorbereid en goed geoefend. Ik stond die dag op en ik had keelpijn. Echt zo’n beginnende ontsteking. Als ik nu moet knallen, mislukt het, want ik heb geen stem, terwijl ik daar afhankelijk van ben.”

Daar kwam nog een extra uitdaging bovenop. “Tijdens de show werd mijn gitaar steeds verzet. Dat is voor een gitaar niet goed, die ontstemt verschrikkelijk. Het was een doorlopende productie, dus ik kon mijn gitaar niet tussendoor stemmen. Ik dacht: ik heb geen stem én een valse gitaar.”

Schietgebedje

“Terwijl ik op mijn beurt wachtte achter de schermen, deed ik een schietgebedje. ‘Heer, help me, want dit wordt helemaal niks. Terwijl ik juist nu moet knallen.’ Terwijl ik dat aan het bidden was, schoot het verhaal van de vijf broden en twee vissen door mijn hoofd. Het bijzondere was dat het verhaal vanuit een heel ander perspectief aan me voorbij kwam. Ik dacht aan die jongen, die heeft daar waarschijnlijk gestaan met dat klein beetje en gedacht: dit wordt helemaal niks, dat kan nooit verdeeld worden over al die mensen.”

“Maar het wonder zat ‘m niet in dat brood en die vissen, maar in wat Jezus er mee deed. Met dat vertrouwen ging ik het podium op. Het zit niet in mijn stem of gitaar, maar wat Jezus er mee doet. En dat was het onderwerp voor ‘Kleine Dingen’.”

Luister hier naar het lied ‘Kleine Dingen’ van Delise.

Beeld: Groot Nieuws Radio