Else Vlug is afgelopen vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Voorthuizen. Samen met har man Peter heeft ze een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de pinksterbeweging in Nederland. Zo stond ze aan de wieg van Stichting Opwekking. “Tot het einde toe was ze de moeder van Opwekking”, vertelt Ruben Flach, huidig directeur van Stichting Opwekking, bij Groot Nieuws Radio.

Passie voor kinderen

“Ze was een geestelijk moeder die vol vuur was. Tot het einde was ze betrokken bij alles wat er in Nederland gebeurde, ook op geestelijk vlak. Als je haar boek leest, dan was ze als tiener al betrokken bij jonge mensen. Ze ontdekte de passie die God in haar leven had gelegd, in het bijzonder voor jonge kinderen”, aldus Ruben Flach. “Else bleef ons altijd aanmoedigen. Niet alleen dat we goed bezig waren en mooi werk deden, maar ze ploos ook iedere maand het blad van Opwekking uit. Dan kreeg ik een mailtje met haar observaties.”

De campagnes van Osborn in Den Haag hebben veel impact gehad op het gezin van Else Vlug. “Dat is ook waar Opwekking nog steeds voor staat, dat het vuur van de Heilige Geest zo belangrijk is in je hart. Dat bleef ze maar vertellen, ook als ik bij haar langs ging. Dan ging het steeds over hoe je daar over waakt. Dat was haar passie.”

Klein boompje

Ook Joop Gankema, oud-directeur van Stichting Opwekking, reageert op het overlijden van Else Vlug. “Het was een dynamische vrouw. ZE heeft me echt letterlijk wakkergeschud als het gaat om kinderen en kinderwerk. Ik vergeet nooit meer een conferentie op De Bron in Dalfsen. Haar toespraak ging toen over de moeilijkheid van het verpoten van een oude boom. Die kun je niet meer uit de pot krijgen. Maar een klein boompje kun je heel makkelijk in gezonde aarde planten. En gezonde aarde staat voor geloofsovoeding. Dat raakte me tot in mijn ziel.”

De gesprekken met Ruben Flach en Joop Gankema kun je hier terugluisteren.

Beeld: Site Opwekking