Donderdag op vrijdagnacht is op 90-jarige leeftijd Peter Vlug overleden. Samen met zijn vrouw Else speelde hij een belangrijke rol in de pinksterbeweging in Nederland. Ze richtten samen met Ben en Wiesje Hoekendijk in 1960 stichting Opwekking op. In De Dag Van Vandaag sprak Lukas Kramer met Ruben Flach, directeur van Stichting Opwekking, over het leven van Peter Vlug sr.

Ook op zijn 90e was Peter nog vol passie en vuur voor de Heer, vertelt Ruben Flach. “Tijdens de Digitale Pinksterconferentie van afgelopen jaar hebben we hem gevraagd om bij de start het symbolische vuur te ontsteken. Hij kwam daar op z’n Peters, vol enthousiasme: ‘Dit heeft Nederland nodig!'” Ruben typeert Peter Vlug sr. als een echte verbinder. “De Pinksterconferentie heeft een belangrijke rol gespeeld in het samenbrengen van christenen uit heel Nederland. Het begon in de jaren ’70 met 243 mensen, nu komen er meer dan 60.000!”

Tijdens de jaarlijkse conferentie vinden christenen uit allerlei gemeenten elkaar op het conferentieterrein. De Opwekkingsliederen worden door kerken uit allerlei denominaties gezongen. De bewogenheid die Peter en zijn vrouw Else hadden voor de jongere generatie heeft mensen geïnspireerd om meer te doen met kinderwerk in de kerk. “De impact en zegen voor Nederland van hun werk is onmeetbaar!”

Twee jaar geleden sprak presentator Marien Korterink met Peter Vlug naar aanleiding van het jubileum van Opwekking. Dit bijzondere interview is hier terug te luisteren: Peter Vlug over 60 jaar Opwekking: “Nederland heeft Jezus meer dan ooit nodig”

Luister het gesprek met Ruben Flach naar aanleiding van het overlijden van Peter Vlug sr. 

Beeld: Stichting Opwekking