In Bij Jorieke vertelt Bram Beute, coach en oprichter bij Vivento, hoe je de principes van veiligheid, vertrouwen, verbinding en vrijheid kunt toepassen in je eigen leven. 

Zijn zogeheten 4V-methode is bedoeld voor het versterken van relaties tussen mensen en de relatie met jezelf. Hij vertelde er al eerder over op Groot Nieuws Radio. Dit keer gaat hij dieper in op de toepassing van de vier principes in je eigen leven. 

Zo helpt dit om een gezond klimaat te creëren tussen jou en de ander of voor jezelf. “Het is niet gezond als er continu druk op de ketel staat. Als je bijvoorbeeld altijd maar je target moet halen, bezig bent met resultaten of je kinderen maximaal opvoeden naar alle normen en waarden. Als je altijd opgejaagd wordt, verstoort dit zowel de veiligheid als je vrijheid.”

Maar hoe doe je dat? Van zichzelf zijn de principes nogal grote woorden. “Iets als ‘zorgen dat je zelfvertrouwen hebt’ is niet zo simpel”, zegt Beute. “Tegelijk hebben we het wel teruggebracht naar wat subfactoren waar mensen vaak wel redelijk mee uit de voeten kunnen.” 

Veiligheid en vertrouwen
Tijdens het gesprek gaat Beute onder meer in op hoe je veiligheid kunt creëren. ,,Dat doe je in ieder geval vanuit jezelf naar anderen toe. Door hen altijd de ruimte te geven om anderen te mogen zijn. Door niet te oordelen en open te luisteren naar de ander.” 

Ook vertelt hij hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen door soms net even buiten de gebaande paden te stappen. “Iedere keer zul je als je net buiten de comfortabele zone staat, het meeste leren en bouw je ook weer aan zelfvertrouwen. Dus wil je daarin groeien, zet dan kleine stapjes net buiten de grens.”