Na zijn coming-out raakte Co Peters zijn kerk en geloofsfamilie kwijt. Aan andere LHBT-ers doet hij de oproep om de verbinding met God niet te verliezen, ook al verlies je de kerk. Maandag in Brandstof deed hij zijn verhaal.

Co ziet dat veel christelijke LHBT-ers de kerk en hun geloof verliezen. Zelf voelde hij zich ook niet meer thuis in de kerk nadat hij uit de kast kwam, en besloot deze zo’n vijf jaar geleden te verlaten. “Ik heb wel echt een nieuwe manier moeten zoeken om dat lijntje met God weer te activeren, of actief te houden. Maar het is nooit weggeweest.”

Hij vertelt dat het zonder kerk een zoektocht is om vorm te geven aan het geloof. “Dat vond ik in het begin heel erg moeilijk. Alles is mijn leven was veranderd. Je bent mensen kwijtgeraakt, de kerk kwijtgeraakt, mijn rol als aanbiddingsleider. Wat blijft er dan over? Die zoektocht en strijd heb ik wel samen met God gedaan”, vertelt hij. “Hij was daar in aanwezig. Dat is vooral een weten, in plaats van dat ik het heel duidelijk heb ervaren.”

Pijnlijk

Het vertrek uit de kerk was pijnlijk. “Voor mij was de kerk mijn thuis. Ik kon er mijn liefde, passie en talenten kwijt. Ik was heel actief op allerlei manieren. Het raakte me toen dat allemaal on hold werd gezet.” In de kerk was namelijk minder ruimte dan hij hoopte. “Ik had gehoopt dat ik deel van de kerk kon blijven, dat we samen dit avontuur aan konden gaan. Dat er ruimte zou zijn om er met mijn vriend naartoe te gaan, dat ik aanbidding mocht blijven leiden. Ik had overigens niet per se de verwachting dat ik er uiteindelijk ingezegend zou worden, ik kon me goed voorstellen dat dit een stap te ver was, maar daar zou ik vrede mee hebben.”

“Ik vind het belangrijk dat iedereen de ruimte krijgt om er zelf met God uit te komen”, zegt Co. “Maar ik ben me ook gaan realiseren dat een kerk er vroeg of laat wel iets van moet vinden, bijvoorbeeld als het gaat om het inzegenen van een huwelijk tussen twee mannen of vrouwen.”

Beluister het hele gesprek: