Op een normale manier over seks praten is erg belangrijk, maar niet altijd makkelijk. Toen we eerder in Bij Jorieke met relatiecoach Cocky Drost over seks spraken, bleek hoeveel behoefte was aan openheid. Dinsdag kwamen de meest voorkomende issues en problemen rondom seks op tafel. “Issues met seks werken ook door in de rest van je relatie”, vertelt relatiecoach Cocky Drost bij Groot Nieuws Radio.

“Als je het gevoel hebt dat je tekort schiet, kan zich dat ook voordoen in kleine dingen in het alledaagse leven. Als vrouw denk je: wat stel ik nou voor, ik schiet tekort. Of als je als vrouw je man van je afduwt, dan kan je man zich buitengesloten voelen. Dat kan je niet los zien van andere onderdelen van je relatie”, zegt Cocky.

Onzekerheid

“Als de een zegt: jij wil toch nooit, dan kan dat afwijzend voelen. Of als je man niet opgewonden kan raken door erectieproblemen, dan kan dat enorme onzekerheid losmaken. De man kan op zijn beurt het gevoel hebben niet meer te kunnen presenteren. Vrouwen gaan twijfelen aan zichzelf. Hij vind me niet mooi, en mannen willen toch altijd? Het is juist de kunst om elkaar op dat soort momenten wel op te zoeken, maar dat is heel moeilijk.”

Veilig

“Als je moeilijk communiceert of als je je niet veilig voelt bij elkaar, dan wordt seks vaak ook lastig”, merkt Cocky. “Mannen hebben vaak het idee: als we seks hebben, dan is het weer goed. Vrouwen willen zich eerst veilig voelen, voordat ze zich over kunnen geven. Dat is een vicieuze cirkel waar je niet uit komt met elkaar. Stellen die het goed hebben met elkaar noemen de seks vaak fijn, maar niet het belangrijkste.”

In de uitzending van Bij Jorieke komen de meest voorkomende issues en problemen rondom seks centraal: pijn bij het vrijen, praten over seks, veschil in libido, porno, erectieproblemen en zelfbeeld.

Beeld: Unsplash