Het was destijds groot in het nieuws, het overlijden van militair Mark Ruben in 2018. Hij overleed op 25-jarige leeftijd, na een duikoefening in het zwembad in Rozendaal. Lang is onduidelijk waardoor het komt, maar uiteindelijk blijkt het om ‘Shallow Water Blackout’ te gaan. Marks moeder, Annie Ruben, loopt op dit moment een grote wandeltocht door Nederland om hier aandacht voor te vragen, en Annemarie sprak haar in De Nieuwe Morgen.

Annie loopt met de rugtas van Mark uit het leger langs plekken die voor hem belangrijk waren. “Mark was bezig met de opleiding tot commando, en tijdens de zwemoefening werd hij onwel. Hij raakte bewusteloos onder water als gevolg van hyperventilatie. Dat is wat Shallow Water Blackout is: bewusteloosheid in ondiep water. Doordat de verhouding tussen zuurstof en koolzuur in je bloed uit balans is, stopt je lichaam met adem halen. Je verdrinkt dus niet.”

Dat het bij mark om Shallow Water Blackout ging, werd pas veel later bekend. Maar het verlies is verschrikkelijk. “Ik ben gelovig. God is altijd bij me, ook al is het zwaar. Ik heb prachtige ontmoetingen onderweg en haal zo de kracht ook uit dagelijkse dingen. Dat gaat vanzelf, als ik mensen spreek onderweg. Bij ‘s Hertogenbosch in de buurt sprak ik een vrouw die vroeg wat ik aan het doen was. Zelfs heeft ze moeite met lopen door een hernia, en ik zei tegen haar: Begin met een klein stukje, net als ik. En dan voort blijven stappen. Ook in het leven: Het ene been voor het andere zetten, en Hij is erbij.”

Luister hier het hele gesprek terug:

Afbeelding: Unsplash.com