Na het overlijden van hun dochter Hannah besluiten David Onnekink en Martine Veldhuizen een aantal maanden in Amerika te leven en een roadtrip te maken. In hun debuutalbum ‘Oker’ vertellen ze over hun ervaringen, gevoelens en waarom het fijn was om samen afstand te nemen om hun rouw te verwerken en vooral veel te delen. In Bij Jorieke vertelden David en Martine over hun ervaringen.

Dagboekfragmenten

Samen bedachten ze het idee om een boek te schrijven. “In de periode na het overlijden van Hannah waren we aan het nadenken over van alles. Op een gegeven moment gingen we dagboekfragmenten aan elkaar voorlezen”, vertelt David bij Groot Nieuws Radio. “Om de zoveel dagen lazen we voor wat we geschreven hadden. Zo ontstond het idee: zouden we daar niet iets mee kunnen?”

“Eigenlijk was het ook uit noodzaak”, vult Martine aan. “Want je moet elkaar wel blijven vinden in zo’n periode. De huisarts kwam na twee dagen op bezoek en zei vol goede bedoelingen toch redelijk bot: 70 procent van de stellen die dit meemaakt, raakt elkaar kwijt. Ik vind het heel sterk dat hij het zo zei, het heeft ons wakker geschud en ons geholpen.”

Er gingen heel wat maanden en gebeden overheen voordat David en Martine de stap durfden te nemen om hun boek uit te brengen. “De vraag was: waarom willen we dit? Is het ijdelheid, ego of juist niet? In het begin na het overlijden komt er een periode dat je heel veel aandacht krijgt, dat ebt dan langzaam weg. (…) We vonden het ook een goed idee om niet onder onze eigen namen te schrijven. We kwamen op Robin Elias.”

Nacht van Getsemané

Hannah werd veel te vroeg geboren. “Ze was 29 weken en er was telkens van alles aan de hand. Ze heeft twee weken in de couveuse gelegen. Voor de geboorte waren er geen zorgen over haar gezondheid, we hadden een goede echo gehad. Toen ze geboren was, hadden we ook niet verwacht dat ze maar twee weken zou leven. We waren zelfs al bezig met straks als ze van de intensive care af mocht.”

“Heel onverwacht kregen we het telefoontje dat onze dochter geopereerd werd. Niet zonder hoop, maar jullie moeten wel komen. Deze zaterdag- op zondagnacht was onze nacht van Getsemané. Toen kwamen de families langs en ook de dominee. Ze is nog gedoopt, dat was een heel mooi afscheid eigenlijk.”

Parel in Gods hand

Welke mooie herinnering aan Hannah koesteren jullie? “Toen ze weer een tijd aan de beademing moest. Ik hou erg van zingen. Toen ik voor haar ‘je bent een parel in Gods hand’ zong, werd ze rustiger”, vertelt Martine. David: “Ik koester de aanraking, ze werd daar rustig van.”

Het gesprek kun je hier terugluisteren. Benieuwd naar het boek? ‘Oker’ kun je bestellen op Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: Groot Nieuws Radio