We zeggen het vaak zo makkelijk zonder erbij na te denken: in het donkere dal van je leven is God bij je. Lora Kremer maakte die diepste duisternis mee toen haar man in Kenia werd vermoord. Ook haar zus Irma kwam hierdoor in een crisis terecht. In Bij Jorieke vertellen ze over hun weg met God: soms samen en soms los van elkaar. Lora: “Ik durfde maanden in mijn eigen huis niet alleen naar boven te gaan.”

Lora woonden samen met haar man Ebel en hun twee kinderen Levi en Esra in Kenia waar ze zendingswerk deden. Op een vreselijke nacht veranderde alles: drie mannen met pistolen drongen hun huis binnen en eisten geld. Ebel werd vermoord en de kinderen zien alles gebeuren.

Alleen

Lora: “Het liefst wilde ik zo snel mogelijk naar Nederland maar er moest veel geregeld worden. Het duurde ongeveer een week totdat we eindelijk naar Nederland konden komen. Elke nacht werd zwaarder. Eenmaal in Nederland durfde ik niet alleen te zijn, als ik de babyfoon hoorde durfde ik niet te gaan kijken wat er aan de hand was. Het was heel heftig.”

Veel respect

Zus Irma schrok ontzettend toen ze Lora voor het eerst weer zag. “Ik zie haar nog op het vliegveld. Ik dacht toen: ik zal haar nooit meer zien lachen. Ik dacht echt dat het nooit meer goed zou komen. Ik heb heel veel respect voor hoe zij het leven weer opgepakt heeft, ik houd gewoon heel veel van mijn zus.”

Je kunt hier het hele gesprek met Irma en Lora terugluisteren. Kijk ook op prodigaldaughter.nl.

Beeld: Ted Walker