“Ik ben heel benieuwd met welke oplossing de politiek komt voor de problemen bij de IND. Ik ben bang dat de maatregelen ten koste gaan van asielzoekers zelf.” Aan het woord is Sander Schaap van Vluchtelingenwerk Nederland. In De Nieuwe Morgen vertelde hij dinsdagochtend over de problemen die er spelen bij de Immigratie en Naturalisatiedienst, die beslist over welke asielzoekers in Nederland mogen blijven. “Er is behoefte aan een duidelijk signaal vanuit de politiek.”

Lange termijn

Volgens Schaap lijkt het erop dat verantwoordelijk staatssecretaris Broekers – Knol een aantal politieke wensen van coalitiepartners op tafel houdt en dat de IND hier alleen maar meer schade van zal ondervinden. De staatssecretaris komt deze week met een aantal maatregelen om de problemen op te lossen. Problemen die zijn ontstaan in 2016 toen er bij de IND is geschoven met medewerkers waardoor de behandeling van asielzaken nu vertraging oploopt. Zoveel zelfs, dat de rekening van de dwangsommen die betaald moeten worden als vluchtelingen te laat horen of ze mogen blijven, dit jaar geen 17 maar 70 miljoen euro is, zo berichtte NRC.

Schaap noemde bij Groot Nieuws Radio behalve het personeelstekort meer moeilijkheden op: niet weten hoeveel mensen er in dienst zijn, hoeveel zaken nog op de plank liggen, verbetermaatregelen zonder duidelijke regie…  “Het gaat om een duurzame oplossing. De IND stabiel financieren, ook als er even iets minder asielzoekers naar Nederland komen. Goed nadenken over wat je doet met je personeel en niet te snel contracten niet verlengen en kijken wat je op de lange termijn nodig hebt.

Turkije-deal

In 2015 / 2016 was er een hogere instroom van asielzoekers. Daarna wilde de politiek volgens Vluchtelingenwerk een signaal afgeven dat de Turkije-deal gewerkt had en daarom werden bezuinigingen doorgevoerd bij de IND. Dat diezelfde Turkije-deal nu op het spel staat omdat het land de grenzen heeft opengezet voor vluchtelingen en duizenden mensen aan de grens met Griekenland staan, maakt het extra wrang. “Het is een cynisch schaakspel tussen grootmachten met Syrië, Ruland en Turkije aan de ene kant en hier tussen Turkije en Europa… En vluchtelingen zijn daar ontzettend de dupe van.”

Het hele gesprek met Sander Schaap van Vluchtelingenwerk Nederland kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash