Gerdine en Seth bereiden zich voor op hun huwelijk, want in september gaan ze trouwen. Maar hun voorbereidingen zijn wat ongewoon. Ze vragen al hun leveranciers om een donatie te doen aan Stichting Bootvluchteling. Zo doneerde de winkel van Gerdine’s trouwjurk driehonderd euro aan de vluchtelingen in Griekenland. “Stel dat een bedrijf niet enthousiast is, dan gaan we door naar een volgende om te kijken of die wel mee wil doen”, vertelt de aanstaande bruid bij Groot Nieuws Radio.

Cadeaus

Hoe zijn ze op dit idee gekomen? “We waren ons aan het voorbereiden op de bruiloft toen we dachten: we geven echt heel veel aan onszelf uit. We hebben er veel zin in, we vinden het heel leuk, maar hoe kunnen we ook andere mensen helpen? Dat vinden we heel belangrijk. Toen kwamen we op het idee om van al dat geld dat we uitgeven aan de bruiloft een deel te doneren aan een stichting. Als eerste dachten we aan het omzetten van de cadeaus in giften”, vertelt Gerdine.

Leveranciers

“Maar mijn vriend is bedrijfskundige en vroeg zich af of we niet meer kunnen doen dan alleen dat. Misschien kunnen we ook aan leveranciers vragen om een deel van het bedrag dat wij hen betalen, of ze dat willen doneren aan Stichting Bootvluchteling.” Volgens Gerdine moeten bedrijven nog een beetje wennen aan het idee, maar zijn ze wel enthousiast. Inmiddels heeft het stel ook al een locatie gevonden waar de trouwerij plaats gaat vinden.

Basisbehoeften

Stichting Bootvluchteling helpt vluchtelingen in Griekenland in hun basisbehoeften: eten, drinken, medicijnen en een dak boven het hoofd. “Toen in 2015 de vluchtelingencrisis begon, zijn ze gewoon gegaan. Ze hebben mensen eerst opgewacht bij de boten en opgevangen en eerste hulp verleend. En nog steeds volgen ze dat principe: doen wat er nodig is. Ze zijn nu vooral in kampen bezig om mensen van medische hulp te voorzien.”

Het gesprek met Gerdine kun je hier terugluisteren. Volg het stel op trouwenmeteendoel.nl.

Beeld: Facebookpagina Trouwen met een doel