De kogel is door de kerk, of beter gezegd: door de evenementensector. Begin deze week maakte het kabinet bekend dat ook na 13 augustus meerdaagse evenementen zoals muziekfestivals, nog niet door kunnen gaan. Voor de tweede jaar op rij komt er definitief een streep door de festivalzomer. Voor het christelijke Graceland Festival betekent dit de overstap naar een alternatief, dat voor de zekerheid al klaar lag.

Normaal gesproken is het christelijke festival een vijfdaags evenement inclusief camping. Nu zal het festival uit drie losse festivaldagen bestaan, vertelt Gerda van Veen, festivaldirecteur van Graceland in De Nieuwe Morgen. Twee daarvan zijn in het originele festivalweekend op vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus, dag drie vindt plaats op 29 januari 2022. Blijven kamperen is niet mogelijk. “Het voelt voor ons niet als een plan B, het is een volwaardig alternatief waar we heel trots op zijn. We zijn al vaker bezig geweest met het idee om ook verderop in het jaar iets te organiseren. En zoals Churchill zei: never waste a good crisis. Als er ooit het moment is om dit te doen, is het nu.”

“Het vergt wel veel flexibiliteit van de organisatie,” beaamt Gerda. Net als andere festivals wisten ze tot afgelopen maandag niet waar ze aan toe waren, ondanks eerdere beloftes van de overheid dat er een festivalzomer zou komen. “We zouden vakantie hebben, maar de teams zijn nu aan het werk. Dat is pittig, we hebben het er heel graag voor over. Want we houden van het festival en we vinden dat die plek nodig is. We zijn uniek in wat we doen en de plek die we bieden. De motivatie is zeer hoog. Het is écht jammer dat we niet kunnen kamperen, dat geeft de sjeu aan een festival. Maar we gaan er samen iets moois van maken!”

Luister het gesprek dat Ronald had met Gerda van Veen hieronder terug.

 

Beeld: Unsplash