In deze week van Koningsdag, in de aanloop naar 4 en 5 mei, is de keuze voor de WENS CD van de WEEK gevallen op een album met een rood-wit-blauw-oranje randje. ‘Juicht God Ter Eer’ van het Christelijk Mannenkoor Ede verscheen in 1997, bij het 15-jarig bestaan van het koor en in het cd-boekje wordt duidelijk een link gemaakt naar ’50 Jaar Bevrijding’. Dat was natuurlijk al twee jaar eerder, dus wellicht is het logisch om te veronderstellen dat het mannenkoor een opname heeft gemaakt van de liederen die in de periode daarvoor tot in de puntjes zijn ingestudeerd.

‘De voortdurende dankbaarheid voor 50 jaar vrijheid van Nederland’ gaat hand in hand met ‘het gebed om eens geheel vrijgemaakt te morgen worden’ aldus de inleiding van het tekstboekje. En dat zien we dus ook terug in de liedkeuze. Enerzijds zijn daar de typerende Vaderlandsliederen (‘Mijn Nederland’, ‘Ons Gelderland’, ‘In ‘t Groene Dal’ en ‘De Zilvervloot’), anderzijds de liederen die linken aan de geestelijke vrijheid (‘Jezus, Vreugde Van Ons Leven’, ‘God Onzer Vaad’ren, Looft De Koning’ en ‘Psalm 9’). Als mooi verbindingsgedeelte daarbij mogen ook een drietal ‘Gedenck-clanken’ van Valerius niet ongenoemd blijven (‘Komt Nu Met Zang’, ‘Wilt Heden Nu Treden’ en ‘Merck Tot Hoe Sterck’).

Op de CD staan twee instrumentale stukken. Organist Bert Elbertsen maakt van ‘Gelukkig Is Een Land’ een orgelsolo, om vervolgens in ‘Kent Gij Het Land’ vergezeld te worden door trompettisten André Heuvelman en Ad van Zon. Pianist op deze CD is Eelco Vos, tegenwoordig bandleider van The Psalm Project.

Ten tijde van deze opname (in de Oude Kerk van Ede) was Wim van Galen de dirigent van het koor. Hij werd in 2013 opgevolgd door Jan Hendrik van Schothorst.