In deze tijd waarin nieuwe CD’s niet ál te veel verschijnen en concerten vooral via live-streams gegeven worden, kiezen we bij Wens in de rubriek ‘Wens CD van de Week’ voor albums die ook járen na het verschijnen hun kracht niet verloren hebben. Deze week het eerste album van Jigdaljahu.

In november 1999 werd Jongerenkoor Jigdaljahu opgericht, onder de vlag van de Christelijke Gereformeerde Kerk van Barendrecht. Dirigent werd Willem-Arie den Hertog en Ron van Ommen was de vaste organist. In 2003 vond men de tijd rijp voor een eerste album en dus werd in de St. Maartenskerk van Tiel het album ‘Groot Is De Heere’ opgenomen.

Daar werden 18 liederen aan de CD toevertrouwd. Op het instrumentale ‘De Moldau’ na, gaat het dan om enkel Nederlandstalig liedmateriaal. Naast enkele psalmen gaat het dan om geestelijke liederen als ‘De Heilige Stad’, ‘Daar Is Plaats Bij ‘t Kruis’, ‘De Tien Geboden’, ‘Kom Tot Mij’ en ‘Houdt Gij Mijn Handen Beide’. Het lied ‘My Tribute’ van Andrae Crouch kreeg een nieuwe tekst en gaat nu als ‘O Heer’ Ik Bid Tot U’ door het leven, terwijl ‘Battle Hymn Of The Republic’ met nieuwe tekst ‘De Nieuwe Aarde’ heet.

Op het album worden Jigdaljahu en organist muzikaal vergezeld door Gezinus Veldman (vleugel), Anja van der Maten (hobo), Jacques Markus (fluit), Henk-Jan Drost (trompet, bugel), Anton Michel (hoorn). Bovendien verzamelde violist Martin de Deugd een strijkers-gezelschap om zich heen dat de naam ‘The International Orchestra’ meekreeg. Waar het koor tegenwoordig diverse eigen koorsolisten heeft, wordt op ‘Groot Is De Heere’ veelvuldig gebruik gemaakt van de inbreng van Lucas Kramer (tenor), Pieter Bakker (bas) en Classica van der Weerd (sopraan).

Het jongerenkoor veranderde begin 2019 de naam naar Christelijk Koor Jigdaljahu. Het staat sinds 2014 onder leiding van dirigent Bert Noteboom.

Beeld: Facebookpagina Jigdaljahu