Het ‘Een Nieuw Begin’ van Johan Bredewout behoeft eigenlijk weinig introductie. Er zijn maar weinig koren in Nederland te vinden die het Kerstoratorium sinds het in 2002 ontstond niet op een zeker moment hebben uitgevoerd. Maar juist die herkenning maakt zo’n ‘WENS CD van de WEEK’ extra leuk in de week van Kerst.

Centraal op dit album staat uiteraard het Kerstverhaal, waarbij tekstschrijver Hans de Ruiter bijbelgedeelten uit Lucas en Jesaja als rode draad heeft gekozen. Componist Johan Bredewout koos muzikaal óók voor een rode draad en dat is het melodietje van ‘Joy To The World’ dat op allerlei plaatsen in het stuk opeens opduikt. Naast een sporadisch ‘Hoe Zal Ik U Ontvangen’, hebben we hier natuurlijk verder te maken met een compleet éigen compositie uit de beginjaren van de samenwerking tussen Bredewout en de Ruiter, die sindsdien natuurlijk ook het meesterlijke ‘Het Nieuw Jeruzalem’ en ‘Van Liefde Ongekend’ maakten.

Er zijn meerdere uitvoeringen van dit Kerstoratorium op CD verschenen, zo hebben we in 2018 op Tweede Kerstdag de versie van het Mannenkoor Soli Deo Gloria van Urk in z’n geheel uitgezonden. Dit jaar kiezen we voor de ‘oorspronkelijke’ uitvoering van Christelijk Gemengd Koor De Zeeklank, waar Johan Bredewout al sinds 1984 dirigent van is.

Muzikanten op die album zijn Andre van Vliet (piano), Jaap Kramer (orgel), Martin de Deugd (viool), Anja van der Maten (hobo), Jacques Marcus (fluit), Max Vera (fagot), Richard Jansen (slagwerk), Huub van de Velde (contrabas), Arjan Post (trompet) en de blazers van Imperial Brass.

De CD is voor € 7,50 te bestellen op www.promusic.nl