Maandag 31 mei staat op Groot Nieuws Radio in de agenda als ‘De Dag van de Psalmen’. De hele dag zijn psalmen te horen in diverse muzikale jasjes. En ook in Wens doen we eraan mee. Sterker nog, met deze speciale Psalmen-CD trekken we het idee gewoon ook door naar de rest van de week.

Op ‘Het Holland-koor zingt Psalmen’ staan namelijk 14 Psalmuitvoeringen, dus daarmee komen we de week wel door. Twaalf ervan bevatten ook de tekst, twee anderen zijn als orgelsolo van organist Willem Hendrik Zwart opgenomen. De opnamen dateren van 3 juni 1995.

Het Holland-koor werd in 1989 opgericht naar een oorspronkelijk idee van wijlen Arie Pronk om het Joodse volk te bemoedigen met massaal gezongen liederen. Het was toen een samenwerking van touroperator Isropa Reizen en Christenen voor Israël. Met de medewerking van de Evangelie Omroep werden diverse reizen naar Jeruzalem georganiseerd.

Door de jaren heen ontwikkelde zich het idee om ook in andere landen te zingen en sindsdien zijn jaarlijks koorreizen gemaakt. Sinds 1993 is Jan Quintus Zwart dirigent van het Holland-koor, dat zichzelf graag omschrijft als ‘een grote groep vrienden en vriendinnen uit heel Nederland, die elkaar regelmatig ontmoet op koorrepetities in Voorthuizen, Goes of Hoogeveen. Omdat zij houden van Israël en zingen voor de God van Israël, de Vader van onze Here Jezus Christus die ons onlosmakelijk met Israël verbond.’

Het Holland-Koor Zingt Psalmen. Massale samenzang vanuit de Bovenkerk te Kampen (1995, JQZ Muziekproducties)