Zomer 2020. Voor veel muzikanten zal het de boeken in gaan als ‘de zomer in het corona-jaar dat er kleinschalig weer wat mocht’. Voor organist Arjan Breukhoven en trompetist Henk-Jan Drost zal het in gedachten óók de zomer zijn dat in de Augustijnenkerk in Dordrecht het instrumentale album ‘Share’ opgenomen werd. Want ‘music is all we want to share’ (muziek is alles wat we willen delen), aldus de voorkant van het album.

Maar ja, wat zég je nou eigenlijk met die uitspraak? In het boekje wordt meer toelichting gegeven, namelijk de wetenschappelijk uitleg dat muziek die je raakt, in de hersenen het stofje ‘dopamine’ vrijkomt, een stofje dat een ‘geluksgevoel’ geeft. En dat positief effect willen de mannen met de luisteraars delen.

Geluksgevoel

En voor elke luisteraar ligt dat dopamine-momentje mogelijk op een andere vlak. Zo zal de ene persoon hélemaal enthousiast worden van de trumpet-klappers ‘Trumpet Voluntary’ en ‘Trumpet Prelude’, terwijl een ander zich fijn voelt bij geestelijke melodieën als ‘Wie Maar De Goede God Laat Zorgen’, ‘U Zij De Glorie’ en ‘My Tribute’. Er zijn er die de dopamine voelen stromen bij Henk-Jan Drost’s afwisseling tussen trompet, flügelhorn en piccolo-trompet, en anderen die hoogst gelukkig worden van de enkele orgelsolo óf juist het moment dat Breukhoven zijn blaasorgel erbij pakt.

Deze week hebben we in elk geval diverse kansen om te ontdekken wél lied van het album ons nou eigenlijk het meeste raakt, want we gaan dagelijks muziek van ‘Share’ in Wens en ‘t Heerlijk Loflied draaien.

Het album ‘Share’ (2020) Arjan Breukhoven & Henk-Jan Drost van is te koop via Kameel.nl. Door via deze link te bestellen steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: Youtube