De Hervormd Gemengde Zangvereniging Vox Jubilans is met zekere regelmaat in onze programma’s te horen. Deze week willen we toch ook stilstaan bij de jeugdtak van het koor die van 1972 tot 2010 actief was. Dat doen we aan de hand van het vierde album ‘Er Is Hoop Van de Aarde’ dat in 2002 in de Grote- of St. Joriskerk van Amersfoort werd opgenomen.

Het album telt zestien liederen, waarvan er twee instrumentaal gespeeld worden. De hoofdrol is daar voor panfluitiste Liselotte Rokyta, daarbij begeleid door Marco den Toom en André van Vliet. De gezongen liederen zijn afwisselend in het Engels en het Nederlands. We hebben het dan over Engelse liederen als ‘All Things Bright And Beautiful’, ‘Via Dolorosa’, ‘A Clare Benediction’ en ‘Jesus Put This Song’. In het Nederlands gaat het onder meer om ‘Toch Dichtbij’, ‘De Eng’len Om Gods Troon’, ‘Lam van God’ en ‘U Die Mij Geschapen Hebt’.

Ten tijde van deze opname was Marco den Toom de dirigent. Hij was in 2000 mee begonnen en daarmee de vierde dirigent van het koor, dat eerder al onder leiding van Jan Bonefaas, Pieter Stolk en Jan Mulder had gestaan. Nadat Marco in 2005 het Jongerenkoor verruilde voor zijn huidige functie bij Jubilate Deo Woudenberg, werd hij opgevolgd door Leon van Veen, die het op zijn beurt in 2008 weer overgaf aan Severin van Dijk. In 2010 besloot een groot gedeelte van de jongeren over te stappen naar het ‘grote Vox’, waarna na 38 jaar een einde kwam aan de jongerentak van het koor uit Waddinxveen.

Muzikanten op ‘Er Is Hoop Voor De Aarde’ zijn Marcel van de Ketterij (orgel), André van Vliet (piano), Marco den Toom (clavecimbel/orgel), Anja van der Maten ((alt)hobo) en Liselotte Rokyta (panfluit). Sopraan is Marjo van Someren, die met ‘Lord, I Stretch My Hands To You’ bovendien een lied solo voor haar rekening neemt.