Het idee voor dit album met liederen komt van dirigent Nan van Groeningen. Tijdens een concerttournee naar Canada was Klaas-Jan Mulder als organist mee geweest en in het CD-boekje beschrijft Groningen dat de vriendschapsband sindsdien steeds groter is geworden.

Wat hem er in 1995 toe bracht om bij de mannenkoren in Emmeloord en Veendam voor te stellen om Mulders 50-jarig organisten-jubileum extra kleur te geven met een album vol koorbewerkingen. Er werd gekozen voor een opname in de Martinikerk in Bolsward.

Het resultaat is een album met twintig liederen. Acht daarvan zijn voor rekening van Mannenkoor Emmeloord, acht voor Mannenkoor Veendam. ‘Psalm 116 vers 1, 2, 3 en 10’ en ‘Psalm 68 vers 10’ worden door beide koren samen gespeeld, terwijl Mulder zelf de orgelsolo’s ‘O Eeuw’ge Vader Sterk In Macht’ en ‘Wees Mijn Leidsman’ speelt.

Christelijk Mannenkoor Emmeloord staat tegenwoordig onder leiding van Johan Bredewout. Het Christelijk Mannenkoor Veendam werd in 2017 opgeheven omdat het aantal leden vanwege overlijden, ziekte en verhuizingen ernstig terugliep. Van de mannen die nog over waren hebben zich 25 aangesloten bij Christelijk Mannenkoor Zuidlaren, waar ook dirigent Frits Vugteveen aan de slag ging.

Gouden Koorbewerkingen van Klaas-Jan Mulder door Chr. Mannenkoor Emmeloord en Chr. Mannenkoor Veendam (1995, Orca Music)

Beeld: Pixabay