Groot Nieuws Radio
Luister nuWord nu vriend

Artikelen / Werk

Brood, wat zit daar eigenlijk in?

5 juli 2022

'Brood, daar zit wat in!' Midden jaren 80 hoorde je het volop langskomen op radio en televisie. Maar ja, wát zit daar dan in? Het Warenwetbesluit Meel en brood dat afgelopen vrijdag van kracht ging, helpt je om dat te ontdekken. Als consument kun je voortaan aan de naam van het brood direct zien om welk soort brood het gaat: wit, bruin of volkoren. Daar praten we over met Daan Hesseling. Hij is Meester Boulanger, oftewel een van de beste bakker uit de branche. En waar kunnen we dat beter doen dan in De Lunchroom?

De hele week staat Daan om 1 uur 's nachts naast zijn bed. Dat doet hij met veel passie voor zijn vak; om brood te bakken. We kennen broden in allerlei smaken, vormen en kleuren. Hoe donkerder, hoe gezonder, denken we vaak. Maar dat is een fabeltje, vertelt Daan: "Het gaat eigenlijk om de vezels. Wit brood wordt gemaakt van de kern van de tarwekorrel. Voor tarwebrood gebruiken we de hele tarwekorrel. Dat is het verschil tussen wit brood en tarwebrood, de andere broden zijn allemaal afgeleiden daarvan. De donkere kleur maken de meelleveranciers met gekarameliseerde suiker of moutstroop."

Elk brood is gezond

Brood is een natuurproduct, het komt bijna rechtstreeks van de akkers. Hartstikke gezond dus: "Ook wit brood is gezond, maar volkorenbrood is gezonder. Daarin zitten meer vezels in, die bevatten vitamine D en goede mineralen zoals ijzer."

Nederland is echt een broodland! Vooral tarwe en volkorenbroden zijn populair bij Nederlandse consumenten. De hoge prijzen houden ons niet tegen om brood te kopen: "Eigenlijk merk ik nog niets van de hoge prijzen. En gelukkig! Iedereen wil gewoon goed brood eten, dus als het meer kost dan is het wat het is."

Geen moeilijk vak

Met een beetje commitment kan iedereen het bakkersvak leren! Moeilijk is het niet, maar motivatie is wel nodig. Na jaren in het vak, heeft Daan die motivatie nog steeds: "Met de handen in het deeg zitten is het mooiste wat er is. Elke dag is weer een nieuwe uitdaging."

Luister hier het hele gesprek terug:

Beeld: Unsplash

Delen

Misschien ook interessant

Meer artikelen

Mogen we cookies gebruiken?

Via cookies verzamelen we informatie. Dit laat ons toe het gebruik van de site te analyseren, sociale media te integreren, content en marketing te personaliseren, en je gerichte advertenties te tonen op onze sites en apps. Meer uitleg vind je terug in ons privacybeleid en cookiebeleid.

Geef hier onder toestemming of stel je eigen voorkeuren in. Je keuze geldt voor al onze media en je kan deze op elk moment opnieuw aanpassen worden door onderaan de pagina op cookie-instellingen te klikken.