Het is makkelijk gezegd dat je gelooft in dienend leiderschap, maar wat is dat, en waarom gedijen mensen daar goed bij? Trainer en schrijver Henk Jan Kamsteeg sprak er donderdag over in Bij Jorieke. Inclusief leiderschap is iets anders is dan ervoor zorgen dat op de groepsfoto met je collega’s genoeg vrouwen, mannen en mensen met een andere culturele achtergrond staan. Het gaat over anders gaan denken, en dan ontdekken dat diversiteit de ruimte geven écht een meerwaarde heeft. Kamsteeg schreef er het boek Inclusief Leiderschap: Veranker diversiteit in je organisatie over.

“Er zijn leidinggevenden die er met de beste bedoelingen een puinhoop van maken, omdat ze niet me mensen om kunnen gaan of geen visie hebben. Ik hoop dat hiermee te verbeteren. Ik heb zelf zulke leidinggevenden meegemaakt, maar ook deelnemers die bij een training in tranen uitbarsten omdat ze niet weten hoe ze het met hun leidinggevende moeten volhouden.”

“Dienend leiderschap is aan de ene kant weten wat je wilt, maar er ook echt voor je medewerkers kunnen zijn. Stel je voor dat je een bedrijf hebt en dat je als directeur weet wat je wilt. Die droom moet je kennen én delen met je medewerkers. Als één team gaan we wat moois maken. En vervolgens: hoe gaan we dat bereiken? Wat kan ik voor jou doen om je te helpen? Bij een dienend leider weten mensen wat er van ze verlangt wordt. Ook voelen medewerkers zich dan gewaardeerd en erkend door hun leidinggevende.”

“Ik deed eens een gespreksoefening tijdens een training: Ik speelde de leidinggevende, de deelnemer de medewerker. Ik zei: Ik wil graag eens met je praten om te horen of ik iets voor je kan betekenen. Ze schoot meteen vol en begon te huilen. Ze had nog nooit meegemaakt dat een leidinggevende haar op zo’n manier zag staan.”

“Ook geldt: Hoe meer ik als leidinggevende in mijn mensen investeer, hoe minder ik hoef te doen. Een dienend leider maakt zichzelf overbodig. De toko blijft groeien, ook als de leider vertrekt. Ik hou alleen niet van trucjes aanleren. Ik begin altijd met het hart van leiderschap: wat voor leider wil je zijn en hou je van mensen? Zo niet, ga dan een andere baan zoeken, want je hebt met mensen te maken en daar moet je er voor willen zijn.”

Luister hier het hele gesprek terug:

Afbeelding: Unsplash.com