cHoe vaak hoor je wel niet dat mensen druk zijn en verlangen naar meer rust en ruimte in hun hoofd? Rick Pastoor werkt bij Blendle en schreef in zijn vrije tijd het boek ‘GRIP’ over slimmer werken. Ook voor hem is balans vinden een voortdurende strijd. “Dan moet je kiezen en dat doe ik met pijn in mijn hart. Maar ik weet dat het moet en dat het uiteindelijk zorgt voor rust”, vertelt Rick woensdag bij Groot Nieuws Radio.

Het liefst werkt Rick 7 dagen per week voor Blendle, geeft hij net zoveel aandacht aan zijn pasgeboren dochter en werkt hij de hele week aan alles rondom zijn boek. Hij houdt ervan om bezig te zijn. “Maar mijn punt in het boek is natuurlijk wel dat het gaat om waarmee je druk bent. Kort samengevat is mijn stelling: heb iets meer intentie waar je mee bezig bent. Dan ben je niet meer gewoon druk, maar geef je richting in die drukheid.”

Agenda indelen

“We worden overspoeld met e-mails, iedereen heeft taken en dingen die hij moet doen. En we hebben allemaal een agenda met afspraken. In mijn boek leg ik een systeem uit om dat iets slimmer vorm te geven. Ik begin altijd bij de agenda, want die agenda is zo’n fijne manier om je tijd in te delen. Iedereen heeft er een, maar toch maken we er niet helemaal gebruik van. Daarom zeg ik: zorg dat je niet alleen je afspraken in je agenda hebt staan, maar ook je werk. Dus de dingen die je doet. Zo blok je je dag. Dat is een prettige manier om te zien waar je mee bezig bent.”

“Mijn punt is niet dat iedereen zijn agenda vol moet rammen, maar wel dat het goed is om na te denken hoe je je tijd vult. Tijd is iets kostbaars. Geld kunnen we maar een keer uitgeven, met tijd is het precies zo. En toch zijn we er best wel kwistig mee.”

Energieniveau

Wanneer ben je te druk? “Het is belangrijk dat je jezelf goed leert kennen en dat je weet wanneer je grenzen over gaat. Ik heb een tijd bijgehouden en opgeschreven welk cijfer ik mijn energieniveau gaf. Als je dat over een paar weken ziet, en je ziet dat het structureel laag is, dan is dat een goed alarmsignaal om onder de loep te nemen hoe vol je je agenda zet en waar je allemaal ja tegen zegt.”

Het hele gesprek met Rick Pastoor kun je hier terugluisteren.

Beeld: Still uit video Rick Pastoor