De coronacrisis is heel pittig voor singles, vindt relatiecoach Cocky Drost. “Je wordt stilgezet bij ‘wie ben ik, en wie ben ik zonder mijn werk, zonder mijn sociale vangnet?’ En dat je in huis zit zonder dat iemand je aanraakt, met niemand kunt knuffelen, is ook heftig. We hebben het als mens nodig om aangeraakt te worden, anders krijg je huidhonger.” Cocky geeft daarom drie tips voor singles (en alle andere mensen) in crisistijd met anderhalvemetersamenleving.

Bel gewoon even

“Gisteren belde een vriendin, gewoon zomaar,” vertelt Drost. “Dat was een eye-opener, om zo gezellig een half uurtje te praten. Dat kunnen we vaker doen. Doe die drempel omlaag om iemand te bellen zonder reden. En dan niet per se met beeld erbij. Ik hoor van veel singles dat ze het schermpje zat zijn. Ga naar buiten, maak een wandeling en bel met elkaar.”

Luister naar je lijf

“Het kan helpen om eens stil te staan bij hoe je je haren kamt, de deurknop vastpakt of door je huis heenloopt,” vertelt Drost. “Doe je dat stampend, hard en gehaast, of ben je zacht, mild? Hoe ga je door het leven, en wat voel je daarbij? Een fysieke knuffel vervang je niet zomaar, dat is een kwestie van volhouden. Maar luister wel naar wat je lijf zegt, en wees lief voor je jezelf. Mijn schoonheidsspecialiste heeft een pakketje gemaakt om thuis een behandeling te doen. Dat vond ik zo’n goed idee! Even de tijd voor jezelf nemen. Het is een grote valkuil om nu maar door te leven, lekker te eten en te Netflixen.

Praat met een objectief iemand

Het is een confronterende periode voor singles, vindt Drost. “Er komen vragen opborrelen zoals over je identiteit: wie ben je, zonder werk of sociaal vangnet. Ik sprak laatst een single die vertelde dat er nu een pijn naar boven kwam, die ze anders kon wegstoppen door wat leuks te gaan doen met vrienden.” Volgens Drost wordt er momenteel ook meer porno gekeken, en stijgt de verkoop van alcohol. Manieren om pijn even te verzachten, maar geen duurzame oplossing. Daarom is het belangrijk om met jezelf in contact te blijven. “Boek een online consult met ‘wie dan ook’, zodat er een objectieve, tweede persoon kijkt naar wat er speelt in je leven en de vragen die je hebt. Het kan lucht geven om te weten dat je niet de enige bent. En ga ook af en toe echt naar buiten, zeker als je de neiging hebt om bijvoorbeeld je pijnt te verdoven. Lichaamsbeweging en frisse lucht zijn dan heel belangrijk.”

In Bij Jorieke vertelt Cocky Drost ook meer over relatiesstress in crisistijd en over de online sekscursus die ze maakte.

Beeld: Facebook