Het aantal incidenten rondom antisemitisme neemt toe, dat was te merken deze week onder andere door nieuws uit Frankrijk waar bijna honderd Joodse graven zijn beklad met hakenkruizen en antisemitische leuzen. In Engeland stapten zeven leden van de Labour-partij op als gevolg van jodenhaat binnen de partij. Eric Vink, voorzitter van de pas opgerichte stichting Antisemitisme Preventie maakt zich zorgen. “Antisemitisme is een diepgeworteld probleem in heel Europa.”

Negatief

De nieuwe stichting wil antisemitisme voorkomen, maar richt zich daarbij niet op de extreme partijen en mensen. “We hebben niet de illusie dat we die bereiken, die zullen altijd blijven”, vertelt Eric Vink bij Groot Nieuws Radio. “Maar er is een grote middengroep die misschien die acties van extreme partijen wel afkeuren, maar bij wie ze zien dat er stereotype beelden leven over joden en dat er negatieve gedachtes zijn. We zien dat zij ook heel ontvankelijk zijn voor complottheorieën en dergelijke. Daar kunnen we iets betekenen in preventie.”

Scholen

Eric Vink wil zich met name richten op voorlichting op scholen. Ook is hij in overleg met de overheid over welke projecten opgezet kunnen worden. “Het mooie van scholen is dat je een doorsnee van de samenleving hebt, daar willen we ons met name op richten.”

Gewend

Vanuit de joodse gemeenschap hoort Eric Vink geluiden van mensen die antisemitisme inmiddels gewend zijn. “De opperrabijn zei ook: ‘Ik hoef soms de televisie niet aan te zetten om te horen dat er weer iets heeft plaatsgevonden. Ik hoef maar naar buiten te kijken om te zien dat de politie vaker langs mijn huis rijdt.’ Hij gaf aan dat het al een hele tijd zo gaande is.”

Het hele gesprek met Eric Vink kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash