De taal die Jezus sprak, het Aramees, dreigt uit te sterven. Deze taal was ruim tweeduizend jaar geleden de gangbare taal in het hele Midden-Oosten, maar wordt nu nog maar weinig gesproken. Taalwetenschapper Paul Noorlander won een prestigieuze beurs om in Cambridge onderzoek te doen naar het Aramees. Hij vertelt erover in De Nieuwe Morgen.

“Het uitsterven van een taal heeft met allerlei factoren te maken. Het gaat dieper dan alleen de taal, het heeft ook te maken met schending van mensenrechten en geweld. Ik kan niet precies zeggen hoeveel mensen nog Aramees spreken, maar ik denk dat je ongeveer uitkomt op 500.000 wereldwijd. Dat is niet veel voor een taal die ooit zo groot was.”

Cultureel erfgoed

Volgens Paul Noorlander is het een schatkamer die langzaam aan het verdwijnen is. “Ik zie het als cultureel erfgoed en dit wordt doorgegeven van generatie op generatie. Deze mensen identificeren zich met deze taal, het is een diepgaande ethische en emotionele kwestie. Het is een gemeenschap vol cultuur die dan verdwijnt.”

Bron van inspiratie

“Ik merk dat Arameërs veel zelfrespect en kracht putten uit het feit dat ik onderzoek doe naar hun taal. Het is voor hen een bron van inspiratie dat een outsider zoveel interesse heeft voor hun taal. Ik zie het als een objectief belang, en dat maakt het voor hen heel waardevol en stimuleert tegelijkertijd hun taalgebruik.”

Je kunt het hele gesprek met Paul Noorlander hier terugluisteren.

Bron foto: YouTube