Laurens zei het laatst nog tegen een collega: “Ik ben wel eens jaloers op moeders. Mama is namelijk vaak de eerste waar kinderen naartoe gaan als ze zich pijn doen. Terwijl ik, papa, er gewoon naast sta! Het is een bijzondere band, die moeilijk uit te leggen is.” Toch probeerde Laurens het afgelopen donderdag. De bekendste moeder ter wereld is misschien wel Maria. Theoloog Arnold Huijgen schreef daar onlangs nog een boek over: ‘Maria, icoon van genade’.

Arnold krijgt er regelmatig ook vragen over: “Ik houd ook lezingen over mijn boeken. Vaak tegen het einde van de avond krijg ik dan opmerkingen over dat ze het gevoel missen. Je kan er niet zomaar woorden aangeven, ze is gewoon een moeder. Een moeder heeft iets met gevoel te maken.” Arnold heeft als protestant daar wat moeite mee om in te komen, dat gevoel over Maria hebben.

In het boek zelf gaat hij er niet heel diep op in, maar Arnold heeft inmiddels wel duidelijk wat duidelijk wat een moeder precies is: “Een moeder doet je het leven voor. Maria doet dat voor alle christenen ook. Zij is een moeder van alle gelovigen.

Volgens Arnold helpt Maria ons herinneren dat wij niet kunnen geloven in je eentje: “Jezus was ook een gewoon mens en had zijn moeder nodig. Maria heeft Jezus leren lopen en praten. Dat is heel belangrijk voor de verbanden waarin we ons begeven.” De rol van Maria is ook een voorbeeld van hoe je een goede moeder bent: “De zorg die ze heeft, ze is trouw en ze gelooft. Zulke moeders gun je iedereen. Als je zo’n moeder hebt, zet haar in het zonnetje komende zondag.”

Het hele gesprek kan je hier terugluisteren.

Beeld: Arnold Huijgen