Waar denk je aan bij vrede, of het ontbreken van vrede. Een voortslepende familieruzie kan grote gevolgen hebben voor de mensen die er bij betrokken zijn. De vrede is op zo’n moment ver te zoeken. Als het gaat om het oplossen van zo’n ruzie is er natuurlijk één naam die gelijk naar voren springt: Bert van Leeuwen, presentator van onder andere Het Familiediner. Hij was maandag te gast in Brandstof.

Bert van Leeuwen zelf weet hoe belangrijk vrede is. Hij heeft verschillende families gezien waar de onvrede de banden kapot maakten. Bert probeert de vrede in zijn eigen leven te bewaren door een quote die hij van zijn ‘schoon-opa’ heeft geleerd: “leven en laten leven. Dat vond ik zo mooi.”

Conflicten

Sinds 2003 is Bert al betrokken bij het programma. De eerste draaidagen kan hij nog goed herinneren, die mislukte namelijk allemaal: “Na de eerste draaidagen dacht ik: ‘Waar zijn we ooit aan begonnen?’ Je gaat ergens vrede stichten, maar niet iedereen wil dat. Ik moest het ook nog onder de knie krijgen. Ik heb daarom ook de cursus tot bemiddelaar gedaan. Dat was heel helpend voor het programma .”

Bert heeft inmiddels al heel veel conflicten van dichtbij meegemaakt en weet ook hoe ze starten: “Wij mensen slikken heel veel van elkaar. Maar dat zorgt er ook voor dat dingen ophopen. Ooit ontploft de bom en gaan we in tegen aanval. Waar emoties toenemen, neemt het verstand af.”

Het restaurant

Het restaurant speelt ook een grote, symbolische rol in het programma: “Veel mensen zitten vol boosheid en willen niet naar de ander toe komen. Het mooie aan het restaurant is dat beide partijen een stapje naar elkaar toe kunnen zetten. De één hoeft niet naar de ander op zijn knieën en visa versa.”

Ook Bert zelf krijgt altijd een hapje te eten in het restaurant: “Op het moment dat beide partijen in het restaurant zijn aangekomen gaan de camera’s in de hoes, maar de draaidag is nog niet voorbij. We eten als team dan ook een hapje mee en laten de mensen met elkaar in gesprek gaan. Bij sommige moet ik het wat meer in de gaten houden dan bij anderen.

Verder werd er gesproken over hoe je een conflict kan oplossen en of Bert weleens moe wordt van al die familieruzies. Het hele gesprek terugluisteren kan hier.