In de Vredesweek op Groot Nieuws Radio komt het woord vrede volop voorbij. Hierbij denken we heel snel aan vrede in de zin van geen oorlog. We kunnen natuurlijk aan veel meer denken bij vrede. Bram Grandia, emeritus predikant en columnist, heeft ook veel met het begrip vrede, of het ontbreken daarvan. Zo verzette hij zich lang geleden al tegen het gebruik van kernwapens.

Hij kijkt nog steeds positief terug op zijn verzet in die tijd: “Die enorme dreiging in de koude oorlog mag en kan zo niet. Aan de andere kant van het ijzeren gordijn woonden ook broeders en zusters van ons. We moeten elkaar niet bedreigen. Ik vond dat een geweldige beweging”. Bram vind dat je als christen niet altijd tegen het gebruik van wapens om je te verdedigen hoeft te zijn, maar in zijn ogen wijst het evangelie een andere weg: “De kerk heeft een eigen geluid. Heb je vijanden lief. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar Jezus roept ons er wel toe op.”

De dochter van Bram werkt bij de defensie en zij zei ooit: “Jullie met je geitenharen sokken praten alleen over vrede, wij doen er daadwerkelijk wat aan”. Bram bevestigt dat, maar hij denkt dat als ze elkaar nu om de tafel zetten er andere geluiden zullen klinken: “Waar mijn dochter en ik het heel erg over eens zijn is ‘strategische empathie’. Dat je durft toe te laten dat de ander, in dit geval de Russen, het westen als een bedreiging zien. Je zult moeten toe laten dat jij niet zomaar behoort tot de kinderen van het licht, maar dat de ander jou kan zien als een kind van de duisternis. Dat maakt het pas echt ingewikkeld.”

Ook las Bram een gedicht voor van Huub Oosterhuis. Het hele gesprek terugluisteren kan hier.