Het geweld in Libië laait op, wat de situatie voor gestrande migranten er niet beter op maakt. “Voordat er beschoten en gebombardeerd werd, was de situatie al mensonterend.”

Migranten uit Afrika die Europa proberen te bereiken, stranden vaak in Libië. Daar komen ze terecht in kampen. De situatie daar is erg onveilig, nu het geweld tussen diverse groeperingen oplaait.

De partijen GroenLinks, PvdA, SP en de ChristenUnie willen dat de migranten weggehaald worden uit deze situatie. Eerder haalde Italië al 150 mensen uit de kampen. Daarom hebben ze vragen gesteld aan de minister.

“Voor de niet-vluchtelingen moeten we kijken of ze terug kunnen naar het land van herkomst”, vertelt Tweede Kamerlid Joël Voordewind in Sandwich. “Als ze wel vluchteling zijn, moeten we kijken of we met andere bereidwillige landen een eerlijke verdeling kunnen maken om ze op te vangen.”

Mensonterend

Voordewind bracht twee maanden geleden nog een bezoek aan Libië. “De huidige situatie is heel belabberd en heel beangstigend”, zegt hij. “Toen wij er waren, was de situatie al mensonterend. Nu er een dreiging bij komt, inclusief bombardementen, wordt het onhoudbaar voor de vluchtelingen om daar te blijven zitten. Die mensen zitten daar echt gevangen, ze moeten daar weg.”

Ook is hij geweest in een kamp dat later beschoten werd. “Dat was in een buitenwijk van Tripoli. Het ligt daar hevig onder vuur door rebellen die Tripoli in willen nemen. Deze vluchtelingen zitten daar precies tussenin. Daarom willen we bij de regering aandringen om te kijken wat Nederland eventueel kan doen om de mensen daar met hulp van de VN te evacueren.”

Verdeling

Er is een tweedeling in Europa, zegt hij. “Je hebt West-Europese landen die zeggen: we moeten wat doen. En je hebt Oost-Europese landen die de grenzen dichthouden. Daardoor lukt het niet om tot een gemeenschappelijk Europees beleid te komen als het gaat om asiel en migratiestromen. “Je ziet nu ad hoc dat een aantal landen die wel van goede wil zijn, bekijken wat ze met de meest schrijnende situatie kunnen doen.”

Beluister hier het hele gesprek met Joël Voordewind:

Beeld: ChristenUnie