Dit weekend wordt in Amsterdam de Holocaust herdacht, de vervolging en het uitmoorden van 6 miljoen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Historicus Erik Somers is de samensteller van de fototentoonstelling die in het Nationaal Holocaust Museum te zien is. Erik: “De beelden vertellen alle verhalen. En dat is aangrijpend.”

“Er zijn veel foto’s gemaakt van deze donkere periode. Het beeld vertelt zelf de geschiedenis, en mij sprak het juist zo aan om al die foto’s als uitgangspunt te nemen. We hebben vooral gekeken naar beelden die mensen echt raken, en dat je op die manier ook echt een voorstelling van die periode kan maken. We willen het publiek echt bewust maken van wat je nou eigenlijk ziet op de foto.”

Aangrijpende foto’s

De persoonlijke verhalen achter de foto’s, dat wilde Somers in de tentoonstelling naar voren brengen. “De foto’s zijn gevarieerd. Het zijn niet alleen professionele foto’s, maar ook foto’s uit familiealbums en die gemaakt zijn door particulieren.” Als voorbeeld noemt hij de foto van een razia die gehouden wordt in Amsterdam, waarbij iemand aan de andere kant van de straat een foto maakt uit het raam. “Je ziet daar een grote groep joodse mensen van alle leeftijden bij elkaar gebracht, bepakt en bezakt. Even verderop wordt door een Duitse soldaat een deur ingetrapt. Het is een registratie van wat er echt gebeurd is, maar die foto vind ik erg aangrijpend.”

Groep kinderen

“De foto’s blijven mij altijd beroeren en de tentoonstelling is heftig. Zo is er een foto van een groep kinderen uit Deventer. Het zijn 22 kinderen, en het meisje met de witte jurk, Felice Polak, is de enige overlevende. Ze zijn op die foto nog zo onwetend, en die foto komt dan keihard binnen.”

Je kunt hier het hele gesprek met Erik Somers terugluisteren.

Bron foto: Nationaal Holocaust Museum, Etty Hillesum Stichting, Deventer, september 1942