Het is ingewikkelde materie, die hersenen van ons. Kinderboekenschrijver Hanna Holwerda schrijft over geloven, natuur en wetenschap. Voor haar nieuwste boek ‘Knappe Kronkels’ heeft ze zich verdiept in ons brein. Het boek is voor kinderen vanaf 9 jaar, maar van deze uitzending van Brandstof kunnen ook zeker volwassenen nog wel wat bijleren.

“De hersenen sturen je lijf aan. Alles wat je doet, waarneemt, en denkt wordt aangestuurd door je hersenen,” legt Hanna uit. “Het lijkt heel gewoon: je pakt een beker en neemt een slok. Als je dan gaat nadenken over welke stapjes je hersenen allemaal gemaakt hebben, dat is fascinerend. Er zitten veel ingewikkelde processen achter, dat sprak mij aan.”

Bijzondere Schepper

Door het schrijven van het boek is Hanna’s fascinatie voor de hersenen alleen maar groter geworden. “Het zit zo ingewikkeld in elkaar. Met onze knappe kronkels kunnen we niet erbij kunnen hoe onze eigen knappe kronkels werken. Het zit zo ingenieus in elkaar, het is haast niet te begrijpen. Het zegt mij ook heel veel over hoe knap God is. Hoe knap Hij ons gemaakt heeft. Dat het zó ingewikkeld in elkaar zit én werkt: hoe kan je dat bedenken? Wij kunnen met onze knappe kronkels niet nagaan het werkt. God als Schepper heeft dat gemaakt. Hij staat erboven. Hij is groter en knapper dan onze knappe kronkels.”

Voor kinderen

Zulke ingewikkelde materie behapbaar maken voor kinderen terwijl volwassenen het nog niet eens kunnen vatten. Waarom zou je dat doen? “Ik denk dat het heel interessant is voor kinderen. Je ontdekt waarom je doet wat je doet, en denkt wat je denkt. Dat kan op een klein niveau zijn, zoals met die beker. Hoe komt het dat je een beker pakt en aan je mond zet, en het niet in je nek giet. Als je je daar in verdiept dan is het fascinerend dat zoiets simpels zo gaaf in elkaar zit. Het is leuk om te ontdekken hoe dingen in elkaar zitten, en om te leren hoe knap je gemaakt bent als kind.”

Hanna vertelt dat het kan helpen om te snappen waarom je reageert. “Angst is bijvoorbeeld een heel primaire reactie die diep in de hersenen zit. Het beschermt je tegen dingen die een bedreiging zijn. Dat is maar goed ook, want je houdt afstand of let beter op. Angst in zichzelf is niet verkeerd. Een kind kan dan bedenken: als ik ergens bang voor ben is dat goed, want dat heeft een functie. Vervolgens is wel de stap: wat doe je, en hoe hou je de controle als je bang bent.” Daar komt de hersenschors om de hoek kijken, legt Hanna uit. Maar daarvoor moet je het boek gewoon lezen.

Het hele gesprek over onze hersenen kun je hieronder terugluisteren. Ook doet Hanna live op de radio een hersenproefje met luisteraars.  Want het boek van Hanna bevat niet alleen heel veel interessante theorie, je kunt ook in de praktijk van alles ontdekken over hoe je hersens werken. Wil je het boek kopen? Bestel Knappe Kronkels dan via Kameel.nl. Door via deze website te bestellen steun je het werk van Groot Nieuws Radio.