Eind deze week is het pakjesavond. In veel gezinnen is dit een gezellig samenzijn met lekkers en cadeautjes. Toch zullen er, juist ook dit jaar, mensen alleen zijn. Eelke Dekens van TijdVoorActie bedacht daarom een toffe actie: verras iemand met een kleinigheidje op 5 december zodat die persoon zich gezien voelt.

Het idee is simpel: neem iemand in gedachten de pakjesavond alleen viert. Een buurvrouw met weinig sociaal contact, een collega of die wijkgenoot die je altijd alleen ziet zitten als je langsfietst. Verras diegene op pakjesavond met een klein cadeautje en een persoonlijke boodschap. Zelf bracht initiatiefnemer Eelke Dekens vorig jaar op Sinterklaasavond een kleinigheidje bij zijn buurvrouw. Hij besloot iets later toch even aan te bellen voor een praatje. In tranen deed de buurvrouw open, zo blij dat er iemand aan haar gedacht had. Een kleine moeite, maar zó belangrijk voor de ontvanger. “Je kunt dit elke dag doen, het is niet uniek. Maar het is tof om zo met Sinterklaas dit idee handen en voeten te geven voor mensen die alleen zitten.”

De actie is gelanceerd door OranjeHelpers, een samenwerktingsplatform dat aan het begin van de coronacrisis ontstond om jongeren te helpen in actie te komen tegen eenzaamheid in de coronatijd. Kijk voor meer informatie over de Sinterklaasactie op oranjehelpers.nl/sint

Luister het geprek met Eelke hieronder terug waarin hij vertelt waarom die ontmoeting met zijn buurvrouw hem zo inspireerde.