Een groot feest voor mensen beneden de rivieren waar deze dagen carnaval wordt gevierd. Door veel mensen bóven de rivieren wordt het vaak gezien als een ordinair festijn, wat draait om alcohol. Toch zegt de Zuid-Limburgse pastoor Ruud Verheggen dat het ook door de protestanten moet worden gevierd.

Ruud vertelt dat carnaval geen zuipfeest is. Door bepaalde beelden die worden aangeduid over carnaval, zou het een vertekend beeld geven: “Carnaval is juist een feest van omdraaiïng. De kracht van carnaval is samenhorigheid. Bijvoorbeeld het opbouwen van de wagen. Je bent tussen de mensen en raakt aan de praat met mensen waar je normaal nooit mee zou praten.”

Vasten

Door carnaval word je ook voorbereid op de vastentijd, vertelt pastoor Verheggen: “Als je weet wat je mist, krijgt het een extra betekenis. Met carnaval laat je nog even het feestje zien, om daarna bewuster stil te staan bij wat je mist.”

Volgens de pastoor komt in carnaval ook heel veel elementen terug van Christus. De kleuren van carnaval zijn rood, geel en groen. In rood zit Jezus liefde, die voor ons aan het kruis is gestorven. In geel zit het Goddelijk licht en in groen het menselijke van Christus.

Het hele gesprek in De Nieuwe Morgen terugluisteren? Dat kan hier.

Beeld: Facebook Ruud Verheggen