Meer dan vierhonderd musea zetten deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers tijdens de Nationale Museumweek. Wat mag je echt niet missen tijdens de Nationale Museumweek? Kunstkenner Maarten Bakker tipt!

Het Nijntje Museum

Het Nijntje Museum is een bezoek waard voor gezinnen met jonge kinderen. “Dit is een leuk museum waar kinderen leuke dingen kunnen doen: spelletjes, opdrachten of zich laten voorlezen. Zo’n leuk museumbezoek nodigt ook uit tot herhaling.”

NEMO Science Museum

“Dit is echt iets voor tieners en jongelui met interesse in techniek. Het is een fantastisch museum waar je experimenten kunt doen, bijvoorbeeld met scheikundige experimenten te doen, of experimentjes met zwaartekracht.”

Mauritshuis / Rijksmuseum

Als je de klassieke, bekende werken wilt zien dan moet je op bezoek bij het Mauritshuis in Den Haag of het Rijksmuseum in Amsterdam. “Dit zijn echt de grote klassieken van de mooie zeventiende eeuwse kunst.”

Van Gogh Museum

In het Van Gogh Museum is nu de tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature te zien. David Hockney is een moderne Engelse schilder uit de vorige eeuw die zich liet inspireren door Van Gogh. “Zijn landschappen zijn voortreffelijk om naar te kijken”, zegt Bakker. “Bijna net als de zonnebloemen van Van Gogh, maar dan in een moderner jasje.”

Museum Voorlinden

Deze wordt getipt voor de meer ervaren museumbezoeker. “De gemiddelde museumbezoeker zal zich waarschijnlijk afvragen: wat moet ik hiermee? Maar dit museum bevat een mooie unieke verzameling moderne kunst uit de twintigste eeuw. De collectie is zo mooi ingericht dat je als het ware de hele weg die de moderne kunst heeft gemaakt in die eeuw, kunt volgen.”

Op de foto zie je Het Loflied van Simeon (1631), geschilderd door de bekende kunstenaar Rembrandt van Rijn. Deze is te zien in het Mauritshuis. 

Beeld: Groot Nieuws Radio