
Hanna Holwerda helpt kinderen de Bijbel te leren lezen
13 mei 2025Als je opgroeit met een kinderbijbel, ken je de verhalen van Adam en Eva, David en Goliath of de ark van Noach waarschijnlijk uit je hoofd. Maar zodra je een gewone Bijbel openslaat, weet je soms niet waar je moet beginnen. Verhalen staan verspreid over verschillende hoofdstukken, de taal is ingewikkeld en de structuur is heel anders dan in een kinderboek. Speciaal om kinderen (en hun ouders) hierbij te helpen, schreef kinderboekenschrijver Hanna Holwerda een 'overstapbijbel' die kinderen op weg helpt om de gewone Bijbel te leren lezen.
Verwondering werkt aanstekelijk
Hanna Holwerda is auteur van inmiddels al heel wat kinderboeken. Ze geniet ervan om juist voor kinderen te schrijven. “Ik denk dat het heel erg te maken heeft met dat kinderen nog die natuurlijke verwondering hebben. Of dat nou gaat over wetenschappelijke onderwerpen, de natuur of hoe dingen in elkaar zitten en werken. Of hoe God werkt, wie Hij is, wie Hij voor je kan zijn. Daar zit nog zo'n openheid in.”
Volgens haar zijn kinderen nieuwsgieriger dan volwassenen. En dat maakt het zo mooi om voor hen te schrijven. “Wij als volwassenen hebben al zoveel informatie tot ons genomen dat we een beetje die natuurlijke nieuwsgierigheid zijn kwijtgeraakt. Kinderen hebben dat nog. Ik wil heel graag kinderen daarin stimuleren, aanwakkeren en voeden.”
Geen gewoon boek
Met haar nieuwste boek hoopt Hannah kinderen te helpen omgaan met de gewone Bijbel. En dat is volgens haar niet makkelijk. Ze merkt dat kinderen vaak gewend zijn om boeken van begin tot eind te lezen, maar dat werkt niet met de Bijbel. "Zelfs volwassenen vinden dat moeilijk. Die stranden ergens in de wet van Mozes, dus na Exodus. Voor kinderen is dat nog een stuk ingewikkelder."
“Ik ben altijd jaloers op hoe kinderen geloven, want ze geloven gewoon zonder mitsen en maren en vraagtekens", vertelt Hannah. "Ik wil met dit boek ook heel graag de bouwstenen aan kinderen geven, zodat zij kunnen gaan ontdekken wat zij uit de verhalen kunnen halen. Ik vertel dan net wat ik eruit haal en waarom ik het erin heb gezet. Maar ik vertel het niet aan de lezer.”
Simson is meer dan spierballen
In haar boek staat onder andere het verhaal van Simson centraal. Een bekend verhaal, maar met verrassend veel lagen, vindt Hanna. “Simson is natuurlijk wel een van de bekendste rechters. Hij wordt inderdaad neergezet als sterke krachtpatser, maar er zitten heel veel lagen in zijn verhalen.”
Ze koos ervoor om het stukje te belichten waarin Simson een leeuw doodt. “Hij is heel snel verliefd, heel impulsief. En toch gebruikt God hem. Dat zegt mij heel veel over hoe God is en dat wil ik ook graag de kinderen laten ontdekken. Je hoeft niet een of andere perfecte persoon te zijn die heel liefdadig is en goed en mensen helpt.”
Ook kinderen mogen worstelen
Wat Hanna wil laten zien, is dat de mensen in de Bijbel niet perfect zijn – en dat kinderen dat ook niet hoeven te zijn. “Je hoeft niet het braafste, liefste meisje of jongetje in de klas te zijn. We hebben allemaal onze emoties en struggles.”
Ze vindt het mooi om te laten zien dat God ook dan nog met je verder wil. “Hoe mooi is het dan dat je ontdekt dat God je wil gebruiken en er voor je wil zijn en ook gewoon met je verder gaat. Ook als je even van het pad afwijkt of iets doet waar je later spijt van hebt.”
Wil je meer horen over dit onderwerp – bijvoorbeeld wat de kinderbijbel voor Hanna persoonlijk heeft betekend, en wat zij met deze overstapbijbel aan ouders en kinderen hoopt mee te geven? Luister dan het hele interview hieronder terug. Je kunt het boek bestellen bij Kameel.nl. Als je via deze link bestelt, steun je daarmee gelijk het werk van Groot Nieuws Radio.